Ce se intampla cand renuntati la contraceptive ?
Contraceptivele reprezinta o optiune in vederea controlului asupra procrearii in ceea ce priveste managementul planingului familial. Administrarea de anticonceptionale trebuie sa se faca numai la indicatiile medicului curant si numai dupa ce, in prealabil, s-au dezbatut si s-au explicat principalele metode de administrare. Este important, de asemenea, sa fie dezbatuta si explicata administrarii contraceptivelor pe perioada fertila a pacientei avand in vedere atat principalele riscuri in caz de subdozaj, cat si principalele probleme ce pot fi intalnite in cazul in care pacienta uita ca si-a administrat deja o doza de anticonceptionale si isi administreaza o alta doza, aparand in acest fel riscul de supradozaj.
Renuntarea la administrarea contraceptivelor constituie o noua abordare in continuarea planingului familial si de aceea este important ca aceasta trecere sa fie facuta numai sub indrumarea medicului curant, deoarece se elimina in acest mod orice risc medical care poate se apara secundar intreruperii administrarii contraceptive. Sa nu uitam ca pilulele contraceptive contin hormoni de substitutie care au rol in modificarea mecanismelor fiziologice ce guverneaza fecundarea dintre ovul si spermatozoid impiedicandu-se in acest mod realizarea produsului de conceptie.
Intreruperea pilulei: efecte
Intreruperea brusca a administrarii acestor hormoni de substitutie, de regula, conduce la un dezechilibru hormonal resimtit de pacienta. Putem asemana aceasta situatie cu efectele secundare administrarii unui medicament, sevraj care de data asta are un tablou clinic asemanator cu cel specific sarcinii (greata, migrene, o usoara crestere a sanilor in volum sau din contra o scadere a tensiunii lor – in functie de dezechilibrul hormonal creat). Exista si o a treia varianta in care, daca organismul reuseste sa suplineasca secretia hormonala necesara echilibrului hormonal secundar intreruperii substitutiei hormonale rezultate din administratia de anticonceptionale, este posibil ca tabloul clinic enumerat anterior sa nu se manifeste deoarece organismul a reusit sa gestioneze cu succes aceasta perioada secundara intreruperii administrarii de anticonceptionale . Exista o alta situatie des intalnita in care tabloul clinic sa fie complet absent sau insesizabil de catre pacienta, in cazul in care pacienta a urmat un tratament de scurta durata cu anticonceptionale astfel incat scurta perioada de administrare sa nu schimbe bioritmul hormonal al organismului pacientei. Deoarece tabloul clinic este posibil sa fie foarte asemanator cu cel al unei sarcini, trebuie ca aceasta perioada sa fie atent monitorizata de medicul curant, deoarece doar el poate sa confirme sau sa infirme daca este sau nu este vorba despre o sarcina sau daca este doar o simptomatologie secundara intreruperii administrarii pilulelor contraceptive. Un alt aspect clinic, deseori raportat de paciente la momentul intreruperii administrarii de anticonceptionale este dereglarea ciclului menstrual care poate creste sau scade ca durata sau ca volum de sange eliminat.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin, cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica- Ginecologie