Ce se întâmplă la spital înainte de naștere?
Gravida trebuie să se informeze și să cunoască câteva amănunte legate de naștere, deoarece în această perioadă a sarcinii emoția se poate transforma în teamă, un sentiment care nu este cu nimic justificat. Gravida trebuie să colaboreze activ cu moașa și medicul ginecolog la buna desfășurare a nașterii. Înainte de a se declanșa, nașterea are o serie de semne pregătitoare, ca de exemplu⁚
- fundul uterin coboară, fapt ce îi dă femeii senzația de ușurare în respirație
- micțiuni frecvente
- contracțiile nedureroase din timpul sarcinii, devin mai puternice și uneori dureroase
- cu 12-24 de ore înainte de naștere unele gravide elimină prin vagin o secreție serosangvinolentă, care este dopul gelatinos al colului uterin
- începutul nașterii se manifestă prin contracții uterine dureroase, intermitente, sediul durerii fiind în regiunea lombară și în partea inferioară a abdomenului.
Când trebuie să meargă gravida la spital?
Contracțiile uterine apar la început la 15-20 minute și durează 20 de secunde, apoi devin din ce în ce mai frecvente repetându-se spre sfârșitul nașterii la 2-3 minute și durând 40-50 secunde. Ca urmare a contracțiilor, colul uterin se dilată. Perioada de dilatație durează la prima naștere 12-14 ore, iar la următoarea mai puțin. Este recomandat ca viitoarea mămica să vină la spital când are contracții regulate la 5 minute, în cazul în care s-au rupt membranele, sângerează sau sesizează o diminuare a mișcărilor active fetale.
Gravida se prezintă la maternitate însoțită de un membru al familiei. La internare după îndeplinirea formalităților (prezentarea buletinul de identitate este obligatorie) se completează foaia de observație a gravidei, iar medicul efectuează examenul clinic general, examenul obstetrical și cel ecografic cu ascultarea bătăilor inimii fătului. După aceasta, viitoarea mămica este instalată în sala de travaliu dacă prezintă dilatație a colului uterin. Trebuie subliniat ca durerile de naștere care însoțesc contracțiile uterine, cresc în intensitate odată cu progresiunea travaliului, dar se mențin întotdeauna în limitele suportabilității omului.
Parturienta poate beneficia la recomandarea medicului obstetrician de analgezie peridurală care duce la o ușurare a travaliului. Evoluția nașterii este urmărită prin tact vaginal, la care se constată stadiul dilatației colului uterin, prezentația copilului și sesizează abaterile de la normal. Nu este necesar ca medicul să fie prezent în tot timpul travaliului, în schimb moașa rămâne alături de gravidă. Starea psihică a mamei joaca un rol important. Femeia care naște trebuie să aibă încredere în medicul și moașa care conduc nașterea. Evitând teama, tensiunea, crisparea anxioasă, ea va asculta de îndrumările medicului de a respira corect, de a se destinde și de a se deconecta. Durerile nu vor mai părea atât de violente. La început când contracțiile sunt mai slabe, gravida respiră rar și adânc, când contracțiile devin puternice și survin la intervale mai scurte de timp, gravida va respira adânc când va simți apropierea unei contracții. Printr-o respirație corectă se asigură acoperirea nevoilor de oxigen ale musculaturii uterului și ale fătului.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.