Ce se intelege prin igiena psihica a gravidei?
Dorinta de avea copil exista la orice femeie sanatoasa si este izvorata din natura ancestrala a femeii, din instinctul de conservare a speciei omenesti, din motive de ordin personal si moral. S-a spus ca femeia se realizeaza prin casnicie si devine fericita prin maternitate.
Dupa ce a trecut perioada de crestere si de maturare sexuala, in viata femeii se impun in mod imperios probleme legate de relatiile sale cu sexul opus si de instinctul de perpetuare a speciei. Organismul sau, prin manifestarile periodice (menstruatie) ii reaminteste fara incetare destinul sau natural. Faptul ca femeia lucreaza, iar sfera activitatiii sale este extrem de apropiata de aceea a barbatului nu o impiedica, in forul sau intim, sa doreasca un copil. Exista totusi etape in timpul carora femeia, pentru diverse ratiuni, se simte chemata mai mult pentru alte indatoriri. Refularea dorintelor firesti (de intemeiere a unei familii, de maternitate), chiar daca se face in numele unor afirmatii pe linie profesionala, determina de multe ori conflicte biologice, psihice si morale.
Psihicul femeii in perioada sarcinii si alaptarii
In timpul sarcinii si alaptarii, oricare ar fi pregatirea intelectuala, profilul psihic sau ansamblul de idealuri ale femeii, simtamintele si indatoririle de maternitate trec pe primul plan.
Pentru aceste motive, moasa sau asistenta trebuie sa se apropie de viitoarea mama din primele vizite la domiciliu. Pe langa profesiunea, standardul de viata si problemele de igiena corporala, ea este datoare sa sesizeze care este profilul psihic al mamei, ce atitudine intima are fata de viitorul copil, care sunt raporturile cu sotul si cu restul familiei. Garantia pentru o evolutie naturala a sarcinii si pentru dezvoltarea unui copil sanatos este construita nu numai pe sanatatea biologica a parintilor si de conditiile materiale oferite de societate, dar si de comunitatea de idealuri (sociale, morale, profesionale) ale familiei.
De o importanta deosebita sunt reactiile sufletesti ale mamei in ceea ce priveste dorinta, speranta si teama cu care asteapta un copil. Dorinta sanatoasa de a avea un copil nu presupune niciun fel de preferinte in ceea ce priveste sexul, fizicul, firea sau inzestrarea copilului, ci include curajul de a-l primi si accepta asa cum va fi el, ca si datoria de a-i crea conditii corespunzatoare de existenta. Exista gravide care isi doresc copilul cu pasiune si nerabdare, altele la care nu exista dorinta pentru copil, sarcina reprezentand un eveniment extrem de neplacut. De fapt orice gravida, oricat de echilibrata ar fi, traieste o perioada de asteptare cu multime de semne de intrebare, care duc la oarecare stare de neliniste.
Mama sau calculele ?
In casatoriile precoce, femeile sunt inca atat de copilaroase si au nevoie atat de pronuntata de a fi iubite si tratate ca un copil, incat nu se simt capabile de a deveni mame. Unele regreta ca odata cu venirea copilului, propria persoana va trebui sa treaca pe un plan secundar. De cele mai multe ori, toate aceste atitudini se rezolva odata cu nasterea copilului.
Se intalnesc si gravide la care dorinta de a avea un copil este generata de o viata nesatisfacuta, din cauza unei casnicii nereusite. Asemenea femei doresc copilul ca pe un fel de compensatie, sperand sa gaseasca o mangaiere in singuratatea lor. Copilul ar reprezenta mijlocul prin care s-ar consolida casnicia. Mai tarziu, copilul ar urma sa-si insuseasca si sa duca la indeplinire toate visurile nerealizate ale mamei. Aceste asteptari poarta germenii viitoarelor dificultati in relatiile mama-copil. Apare adesea deziluzia, iar copilul care a venit pe lume ca mijloc pentru indeplinirea unui anumit scop nu se poate dezvolta corespunzator. Asteptarea unui copil prin prisma unor calcule reprezinta o atitudine incorecta din partea mamei.
Unele familii refuza sarcina, nu doresc copilul din calcule economice. Aceste familii calculeaza sa aiba un copil dupa ani si ani de casatorie si numai dupa ce au ajuns la maturitatea socio-profesionala, la „rotunjirea” economica. Acestea au de cele mai multe ori consecinte nefaste: aparitia menopauzei precoce, infertilitatea unuia dintre parteneri, la inmultirea afectiunilor ginecologice, la cresterea numarului de copii cu malformatii congenitale.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea- Obstetrica Ginecologie