Ce se poate intampla atunci cand o femeie are uter septat sau uni/bicorn?
Uterul septat sau uni/bicorn reprezinta o anomalie medicala care se manifesta inca din viata intrauterina, fiind secundara dezvoltarii anormale a canalelor genitale ce se pot prezenta prin lipsa totala sau partiala de fuziune a canalelor paramezonefrotice.
Din punct de vedere clinic, uterul septat este caracterizat de prezenta a doua cavitati endometriale separate de un sept variabil ca dimensiuni, de la dimensiuni minime pana la uter complet septat. Suprafata uterina este neteda si cu cat septul este de dimensiune mai mare, cu atat creste rata de avort spontan.
S-a constatat ca pacientele cu uter septat au un risc crescut de nastere prematura si de prezentatii anormale ale produsului de conceptie, asemanator pacientelor ce prezinta uter uni/bicorn.
Din punct de vedere al managementului terapeutic
Tratamentul uzitat cel mai frecvent consta in abordarea interventiilor chirurgicale si are drept scop rezectia septului uterin prin histeroscopie sau prin abordarea tehnicilor chirurgicale clasice. In acest moment insa, nu sunt suficiente date medicale raportate in studii de specialitate care sa recomande 100% abordarea acestor proceduri.
Din punct de vedere anatomic
Uterul unicorn este caracterizat de prezenta unui hemiuter cu aspect normal, iar celalalt hemiuter manifesta o involutie ca marime si functie, putand fi prezent sau absent. Exista si posibilitatea ca acesta sa comunice cu hemiuterul normal din punct de vedere anatomic sau chiar cu trompele uterine.
Din punct de vedere clinic
S-a remarcat ca, atunci cand cele doua hemiutere nu comunica, pacienta prezinta dureri violente in perioada menstruatiei. Pacientele cu uter unicorn au, de asemenea, un scor ridicat de risc de infertilitate sau de aparitie a endometriozei, a sarcinii ectopice, a prematuritatii in travaliu sau a prezentatiilor anormale ale produsului de conceptie − prezentatia pelvina fiind mai des raportata.
Diagnosticul si tratamentul malformatiilor uterine
Diagnosticul clinic al malformatiilor uterine se stabileste in functie de simptomatologie, caracterizata de durere ciclica, dismenoree, avorturi repetate, infertilitate. Examenele paraclinice constau in efectuarea ecografiei, histerosalpingografiei, RMN-ului, histeroscopiei sau sonografiei.
Ecografia transvaginala ofera detalii despre conturul extern al uterului, prezenta malformatiilor obstructive prin vizualizarea hematometriei din timpul menstruatiei.
Histerosalpingografia este o procedura des uzitata in cadrul diagnosticului infertilitatii, avand capacitatea de a reda informatii despre cavitatea uterina, septuri uterine, anomalii de forma si de structura.
Tratamentul chirurgical este indicat pacientelor cu malformatii genitale asimptomatice din punct de vedere clinic, scopul interventiei fiind acela de a se obtine o cavitate uterina de dimensiuni apropiate de valorile normale. Pacientele au astfel posibilitatea sa poata mentine o sarcina pana la o data cat mai aproape de termen.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie