Ce semnifica durerile la ovulatie?
Ovulatia reprezinta momentul fiziologic cand un ovul ajunge la maturitate si modulat din punct de vedere hormonal este eliminat pe cale naturala din ovar in vederea fecundarii. Din punct de vedere medical trebuie stiut ca durerea nu reprezinta un semn specific al vreunei patologii deoarece nu poate fi cuantificata cu exactitate de medic ci poate fi descrisa doar de pacienta, deci fiind o descriere subiectiva a unui stimul ce poate fi perceput ca dureros sau nu (in functie de toleranta fiecarei paciente la pragul de toleranta la durere) ea nu poate fi categorisita, drept urmare senzatia de durere perceputa de o pacienta are doar un rol orientativ pentru medic si nu un rol definitoriu in stabilirea unui diagnostic. Durerea are un rol orientativ pentru medic si nu un rol obiectiv deoarece in functie de zona dureroasa indicata de pacienta, medicul se poate orienta daca durerea raportata de pacienta implica organele din sfera genitala sau alte organe din alte aparate si sisteme.
Cand apare durerea?
Totusi pacientele trebuie sa cunoasca faptul ca senzatia de durere apare in momentul in care la o celula nu ajunge o cantitate suficienta de oxigen deci nu are loc o oxigenare corecta a celulei sau atunci cand o terminatie nervoasa este hiperstimulata de un factor. In acest caz de prezenta a durerilor in momentul in care se elimina ovulul nefecundat, durerile sunt secundare hiperstimularii hormonale a tesutului uterului in vederea eliminarii ovulului nefecundat. Aceasta hipestimulare a tesutului uterin produce o usoara inflamatie la nivel local care in functie de raspunsul tesutului la stimulul hormonal poate fi perceputa ca nista contractii la nivelul uterului, contractii ce presupun si induc un aport scazut de oxigen la nivel celular pe plan local. Evident acest mecanism fiziologic descris anterior si care prezinta succint cauzele disconfortului perceput de pacienta in timpul ovulatiei poate fi si de cauza patologica precum prezenta in antecedentele heredocolaterale ale pacientei a unui episod de endometrioza.
Bineinteles ca si anumite particularitati specifice ale endometriozei precum adenomioza combinata sau nu cu statusul biologic al pacientei poate constituie o cauza a durerilor pelvine in timpul ovulatiei. Daca spre exemplu pacienta prezinta in istoricul ei un episod de contractare a unei boli cu transmitere sexuala sau a unei patologii care sa fie fondul unei boli inflamatorii pelvine, pacienta trebuie sa stie ca trebuie sa efectueze un consult de specialitate la medicul ginecolog pentru a vedea daca este vorba despre o recidiva a vreunei patologii enumerate anterior sau pentru a afla cum poate trata respectiva afectiune ce e posibil sa fie drept cauza a durerilor in timpul ovulatiei. De asemenea, prezenta episoadelor dureroase in timpul ovulatiei pot fi secundare si prezentei unui fibrom ce intereseaza tesutul uterin, de aceea pacienta trebuie sa fie extrem de atenta la evolutia acestor episoade algice. Pacienta trebuie sa stie ca varsta la care aceste episoade algice isi fac simtita prezenta constituie de asemenea o informatie pretioasa pentru medic in vederea stabilirii unui diagnostic si a unei conduite terapeutice pentru managementul acestor episoade algice din timpul ovulatiei.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.