Ce si cat mananca o mamica sanatoasa
Dupa cum probabil ati aflat pana acum, vorba “mananci cat doi” nu este deloc valabila in perioada sarcinii. Conform acesteia, o viitoare mamica putea sa manance in perioada celor 9 luni de sarcina orice si oricat dorea. Nimic mai fals! Trebuie mereu sa se tina cont de faptul ca o mama in limite normale de greutate il va feri pe copil si pe sine de problemele de sanatate care pot sa apara in urma exceselor alimentare. In ceea ce priveste caloriile, o femeie cu un ritm normal de viata consuma circa 2000 calorii/zi. Astfel, specialistii recomanda ca viitoarea mamica sa mentina acelasi regim si in primul trimestru de sarcina. Incepand cu trimestrul 2, se mai adauga 200 de calorii, echivalentul unui iaurt cu o banana. In ultimul trimestru, avand in vedere ca bebelusul este mai dezvoltat, se pot adauga 400 de calorii /zi, dar acestea nu trebuie in niciun caz sa insemne un bol cu prajituri.
O femeie subponderala ar trebui sa ia in greutate pana la nastere maximum 18 kg, una supraponderala maximum 11 kg, iar una cu greutate normala maximum 15 kg. Daca gravida ia prea putine kilograme, exista risc de nastere prematura, insa daca ia prea multe kilograme, nu va mai putea naste natural. Este foarte important ca alimentatia sa fie variata, sa contina toate vitaminele si mineralele necesare bebelusului pentru o dezvoltare armonioasa.
Regimul alimentar al viitoarei mamici trebuie sa contina:
– musli, fructe uscate pentru a acoperi necesarul de proteine
– iaurt natural indulcit cu miere pentru aportul de calciu si fermenti lactici
– creveti pentru vitamina D si seleniu
– cereale pentru acid folic si vitamina B
– papaya pentru vitamina C si beneficiile asupra digestiei si greturilor matinale
– spanac pentru fier, vitamina K, calciu
– oua bogate in proteine de calitate superioara si omega 3 pentru sistemul nervos al bebelusului
Pentru ca meniul zilnic sa fie complet si sanatos, trebuie sa contina cantitati mici din cele 4 grupe de alimente:
– hidro – carbonate – 4 portii/zi
– lactate – 4 portii/zi (inlocuiti consumarea branzeturilor moi cu cele tari pentru a evita contaminarea cu o bacterie numita Listeria)
– carne, peste – 3 portii/zi (carnea trebuie sa fie foarte bine gatita)
– fructe si legume – 4 portii/zi
Ocazional, poti consuma cantitati mici de dulciuri rafinate din comert, insa consumul lor zilnic dauneaza organismului. Incearca sa le inlocuiesti cu fructe proaspete sau sucuri de fructe care iti aduc si un aport vitaminic.
De retinut!
Recomandarile cele mai corecte ti le va da medicul nutritionist in functie de greutatea la inceputul sarcinii, inaltimea, modul de viata si indicele de masa corporala!
Atentie: cresteti calitatea alimentelor in timpul sarcinii, nu cantitatea lor!
Text: Diana Iacob, Farmacist