Ce spune despre tine stilul provocator
Se spune ca, indiferent ce ar dicta ultimele tendinte in moda, ar fi de preferat sa purtam ce ni se potriveste, ce ne avantajeaza si ce are legatura cu felul nostru de a fi. Ar fi bine sa optam pentru un stil propriu, care sa ne caracterizeze. Chiar si asa, in ultima vreme, observam in jurul nostru ca se poarta din ce in ce mai mult stilul provocator. Nu doar vestimentar, ci si verbal si atitudinal. Cu cat mai provocator, cu atat mai bine. Cel putin asa se considera.
Minijupul este din ce in ce mai scurt, decolteul este foarte generos, operatiile estetice fac buzele din ce in ce mai senzuale (aproape vulgare), coafurile sunt foarte indraznete iar limbajul este colorat si frivol. Unora li se potriveste acest stil si se vede ca face parte din felul lor de a fi, insa sunt si mai multi cei carora nu li se potriveste, este un stil imprumutat.
Care sunt avantajele stilului provocator ?
De ce am imprumuta un stil care nu este al nostru, care nu ne avantajeaza? Pentru ca am vazut ca societatea il promoveaza ca fiind un stil ce deschide drumul catre succes, pentru ca pare a caracteriza femeia fatala cu mult succes in randul barbatilor sau pentru ca pare ca tocmai aceasta atitudine provocatoare aduce un plus personalitatii noastre. In realitate, nu este deloc asa.
Alteori, facem parte dintr-un grup care prefera acest stil, iar pentru a ne simti acceptate in acest grup consideram necesara adoptara acestuia. Chiar si daca nu este croit pentru noi, presiunea grupului este mult mai puternica.
Stilul provocator, asa cum ii spune si numele, este adoptat tocmai pentru a provoca, pentru a atrage atentia. Il adoptam fie pentru ca dorim sa atragem atentia asupra punctelor pe care le consideram forte, fie pentru ca dorim, in mod paradoxal, sa mascam anumite complexe de inferioritate. Alteori dorim sa cucerim o persoana de sex opus.
Provoaca-ti partenerul cu masura!
Un stil provocator insa nu trebuie sa fie vulgar si sa ne expuna foarte mult. Dimpotriva! Nu degeaba se spune ca “ less is more” (mai putin e mai mult). Cu cat aratam mai putin, cu atat suntem mai provocatori. Astfel, starnim interesul pentru a fi descoperite ca persoane. Descoperite asa cum suntem in esenta noastra, nu cum vrem sa parem, ci naturale si dezgolite de orice stil.
Atunci cand ne aflam intr-o relatie, este foarte important sa avem grija cat de provocator este stilul nostru si ce mesaj transmitem celor din jur. Este posibil sa fim intelese gresit iar acest lucru sa ne afecteze relatia de cuplu. In cuplu, provocarea partenerului poate mentine o perioada relatia in priza, insa, dupa un timp, poate deveni obositoare.
Desi atunci cand ne indragostim de cineva, am face tot posibilul sa adoptam un stil care sa ne puna intr-o lumina cat mai favorabila, ar fi de preferat sa adoptam stilul care ni se potriveste, si mai putin unul provocator.
Text: Psiholog Loredana Andrei