Ce spune despre voi modul in care va certati
Nu exista relatii perfecte, asa cum nu exista un cuplu in care sa domneasca armonia si doar armonia. Neintelegerile intre parteneri sunt normale, sunt sarea si piperul unei relatii si-i ajuta pe cei doi sa se descopere mai bine si sa inteleaga ce vor unul de la celalalt. Insa, asta nu inseamna ca certurile si scandalurile trebuie sa fie la ordinea zilei sau ca definesc un aspect normal al relatiei.
Ceea ce este important nu este cearta in sine, ci modul de aplanare a conflictului, dar si motivul scandalului. Pentru ca o cearta sa fie benefica unui cuplu este important ca in urma acesteia sa se schimbe ceva, sa se gaseasca o rezolvare. Iata ce spune despre voi modul in care va certati si ce trebuie sa faceti pentru a rezolva conflictul!
-
Stilul dramatic
Daca unul din voi (sau chiar amandoi) are stilul teatral, care duce totul la extrem, stilul dramatic specific telenovelelor, iar cearta voastra este insotita de obiecte aruncate prin casa si urlete, atunci ar trebui sa va bucurati ca inseamna ca nu acumulati nemultumirile si nu le transformati intr-un conflict mocnit care poate degenera mai tarziu. Insa, acest stil poate duce la impacari la fel de explozive si impulsive si astfel conflictul poate ramane nerezolvat.
Pont: Este important ca partenerii sa fie mai responsabili si atunci cand izbucneste cearta sa fie rationali si sa-si schimbe locul. Practic, spui stop si-i propui partenerului sa va certati in alta incapere. Astfel, impulsurile dramatice se pot reprima si totodata va ajuta creierul sa fie mai analitic si sa gaseasca o solutie la nemultumirile aparute.
-
Stilul reprimat
Daca nu va exprimati deloc nemultumirile si indiferent ceea ce va deranjeaza la partener preferati sa treceti cu vederea sau va gasiti scuze reciproc, atunci vorbim de stilul de cearta reprimat. Faptul ca nu tipati unul la altul nu inseamna ca nu aveti probleme in cuplu sau ca aveti relatia perfecta. Acest aspect poate fi mai periculos pentru relatia voastra decat daca v-ati certa cu cartile pe fata deoarece in timp puteti ajunge atat de nemultumiti unul de celalalt incat sentimentele se pot dizolva de la sine. In plus, poate fi vorba la mijloc chiar de o lipsa de incredere in partener.
Pont: Daca acesta este stilul vostru, atunci nici nu va puteti impune sa va certati si nici nu trebuie sa faceti asta. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa va asigurati de bunul mers al relatiei. O data la o perioada de timp, meditati la relatia voastra si vorbiti deschis unul cu celalalt despre ceea ce va apasa sau va nemultumeste. Discutiile de acest gen va vor apropia mai mult, va vor consolida increderea unul in celalalt si va vor face sa tindeti catre perfectiune.
-
Stilul analitic
Daca va certati cu prea multe argumente si detalii, va sustineti punctul de vedere cu inversunare, rememorati intamplari din trecut si cumva unul in fata altuia va simtiti ca la judecator, atunci este vorba de o cearta in stil analitic. Problema acestui tip de conflict este ca in majoritatea cazurilor va indepartati de la problema de baza, cea de la care ati pornit si pe care, probabil o veti lasa nerezolvata pentru ca data viitoare sa o aduceti iar in actualitate, si ajungeti sa va reprosati la infinit aceleasi lucruri. Este un stil de cearta obositor si epuizant din toate punctele de vedere, atat fizic, cat si psihic si emotional.
Pont: Stilul analitic este caracterizat de faptul ca fiecare partener crede ca detine dreptatea absoluta si, prin urmare, nici nu se poate pune problema sa fie el vinovat. Acest aspect inseamna ca nici nu va reflecta la pozitia si faptele sale. Ce este de facut? Este important ca partenerii sa renunte la a mai fi psihologi si pihoterapeuti si sa devina detectivi. Cu alte cuvinte, fiecare trebuie sa dea partenerului voie sa explice de ce a ales sa faca acel lucru care a deranjat. Sa-i puna intrebari si sa-i schiteze profilul, fara a judeca sau contraargumenta. Rolul de detectiv trebuie judecat de amandoi partenerii.
-
Stilul renegat
Cand unul din parteneri incepe o discutie si-si expune nemultumirile, iar celalalt se eschiveaza, nu este atent, devine ironic sau pur si simplu iese din casa trandind usa, vorbim de stilul renegat sau ocolit. Unul dintre parteneri ocoleste problemele, chiar daca este constient ca exista, si faptul ca nu le infrunta le da putere sa atace in continuare. Acest tip de cearta este cel mai des motiv de despartire pentru ca problemele se acumuleaza, iar partenerii, epuizati, aleg sa fuga definitiv unul de celalalt.
Pont: Trucul pentru a putea purta o discutie cu un astfel de partener este sa-i trasezi de la inceput o limita de timp. Spune-i ca vrei sa vorbesti 10 minute cu el, foloseste un ton relaxat si expune-i problema lasandu-l pe el sa traga concluziile. Totodata, alege un cadru placut si linistit pentru a purta aceasta discutie.
-
Stilul mut
Acest stil de cearta mut este un inamic al multor relatii si poate conduce mai repede la despartire decat stilul dramatic. Practic, te deranjeaza ceva la partener si stai suparata asteptand ca acesta sa-si dea seama singur, sa intuiasca, ce anume te-a suparat pe tine. Chiar daca nu exista tipete, atmosfera tensionata poate fi foarte obositoare pentru ambii parteneri, cu atat mai mult cu cat te intreaba ce ai si tu raspunzi sec ;i vag ca esti bine, in timp ce chipul tau mai are putin si explodeaza de nervi.
Pont: In cazul in care partenerul tau nu este mentalist si nu este o incercare de testare a abilitatilor sale, permite-ne sa-ti spunem ca gresesti enorm prin abordarea tacerii ca metoda de a-ti expune nemultumirile. Sa nu uitam ca AS-ul din maneca al tuturor cuplurilor solide si de lunga durata este intocmai comunicarea. Vorbeste cu partenerul tau, spune-i ce te-a deranjat atunci cand se intampla si nu astepta ca acesta sa-si stoarca creierii si sa-si epuizeze toate incercarile pentru a afla. Intr-o zi se va satura sa faca pe magicianul si te va parasi.
Citeste si Cele mai frecvente motive de cearta in cuplu
Text: Madalina Manole