Ce spune vocea ta despre tine
De la nivelurile de stres la încredere, vocile noastre comunică la fel de mult despre noi ca și cuvintele pe care le rostim. O dicție corectă este unul dintre cele mai importante instrumente în procesul de comunicare. Atunci când vorbeşti, cuvintele rostite cu o voce înceată sau neclară, pot face ca mesajul pe care vrei să îl transmiți să nu fie corect înțeles de către partenerii de discuție. Când rostești cuvintele în mod corect, ești mult mai convingător, mai influent în comunicarea cu ceilalți. Dacă vrei să comunici într-un mod în care să te faci ascultat, nu este suficient doar să ai de spus lucruri interesante. Trebuie să le spui cu o voce care să fie ascultată, nu doar auzită.
Conform unor studii, vocea influențează procesul de comunicare în proporţie de aproximativ 30%. Impactul creat de comunicarea în relație cu o altă persoană, este determinat de 3 componente:
10% comunicare verbală – modul în care rosteşti cuvintele;
30% comunicare paraverbala – felul în care sună vocea ta;
60% comunicare nonverbală – limbajul corporal
Importanţa cercetărilor de acest gen este evidență, după cum s-a observat, și anume că, modul în care vorbeşti cu oamenii definește interacţiunile sociale la fel de mult (dacă nu mai mult), decât limbajul corpului, de aceea este atât de benefic să înțelegi ce impresie faci atunci când spui de exemplu un simplu „Bună ziua!”. Unele caracteristici ale vocii, ca de exemplu înălțimea sunetului este un indiciu al dominanţei, sau din contră, al submisivităţii. Sunetele joase sunt asociate frecvent cu dominanţa și amenințarea, și aparțin unor indivizi dominanţi, pe când sunetele înalte aparțin unor indivizi supuşi. Aceste sunete nu oferă neapărat și o informație reală despre dimensiunea persoanei.
Bărbații cu voci joase au un nivel mai ridicat de testosteron, întrucât testosteronul este asociat cu dominanţa. Bărbații care încearcă să fie dominanți coboară vocea, de obicei. În schimb, mamele în relație cu bebelușii lor își ridică timbrul vocal aceasta având un efect liniștitor asupra copilului, deoarece bebeluşii sunt mai sensibili la frecvenţe înalte.
Timbrul vocii poate reflecta inclusiv statutul social al indivizilor. Membrii unor grupuri subordonate folosesc o frecvenţă mai înaltă decât cei care aparțin unor grupuri mai puternice. În general femeile tind să aibă acest tip de tonalitate, spre deosebire de bărbați.
Caracteristici ale vocii noastre care afectează modul în care suntem percepuți indiferent de sex.
Tindem să interpretăm o voce puternică ca semn de încredere. Ce este o „voce puternică”? Este una care are rezonanţă – sunetul este plin și bogat.
De asemenea, vocea ta arată nivelul de stres. În mod obișnuit, vocile noastre devin deranjante când avem multă „strângere de gât”- adesea ca urmare a stresului. Mușchii din jurul corzilor vocale se îngrădesc, limitând fluxul de aer. Partenerul tău de conversaţie va presupune că ești încordat sau nesigur pe tine. Dar dacă vocea este egală, nu vei simți acea senzație de strângere. Mușchii din jurul corzilor vocale se pot relaxa și sunetul va curge. Ascultătorii vor simți că ești în largul tău și că ești puternic.
Poți să îţi dai seama cât de multă „strângere” există în vocea ta ascultând felul în care termini propozițiile. Dacă tonul tău scade la sfârșit, probabil că ai o voce lină. Dacă frazele tale se ridică la sfârșit sau dacă vocea ta începe să se destrame puțin, probabil că ești în faza de încordare.
Vocea ta poate, de asemenea, să indice nivelul de control emoțional. Aici este vorba desprevolum. Dacă vorbiți prea tare, nu prea aveți șanse să va gestionați emoțiile ușor. În general persoanele cu funcții de conducere tind să aibă un volum ridicat al intensității vocii. Dacă volumul tău este prea jos, calm, pe de altă parte, poate însemna că reții o mare de emoții. Ambele extreme transmit totuși același lucru – că nu sunteți total în controlul sentimentelor voastre.
Vocile noastre pot, de asemenea, proiecta căldură – sau nu. Dacă vocea ta are calitatea de a fi „rotundă”, va suna mai cald. O voce „rotundă” este netedă și uniformă, cu un flux constant – ca un bunic care citește o poveste de seară. Dacă vocea ta este ascuțită și abruptă (opusul rotundului), vei proiecta mai multă răceală. Acesta nu este neapărat cel mai rău lucru din lume; este posibil să atragi atenția ascultătorilor în acest fel. Dar riscul unei voci ascuțite crește, de nenumărate ori, sentimentul de frică, de atac.
Așa că, atunci când vorbești, gândește-te mai întâi la ce aspecte ale personalității tale sau chiar stare de spirit – dorești să le dezvălui sau pe care dorești să le păstrezi ascunse. Vocea ta îți permite să alegi.