Ce spunem si ce nu spunem intr-o relatie
Este evident faptul ca atunci cand iubim pe cineva avem tendinta de a oferi ceea ce este mai bun din noi, din comportamentul, atitudinea, limbajul nostru. Uneori putem face compromisuri din dragoste sau uneori putem sa mentinem politetea dincolo de pragurile acceptarii noastre. In ce scop facem aceste lucruri? Pai, raspunsul este unul singur. In relatie avem grija confortului reciproc. Asa cum noi dorim sa ne simtim confortabil cand interactionam cu celalalt, oferim protectie celui de langa noi prin grija pe care o avem fata de unele lucruri care ii pot provoca rani ireversibile iar faptul ca ne dorim ca relatia sa se mentina si sa continue in mod armonios, aceasta grija trebuie sa fie constanta.
Relatiile sunt construite pe comunicare si incredere reciproca, aspecte ce mentin gradul de confort optim intr-o relatie. Ca atare, haideti sa vedem cateva expresii care sunt de evitat in interactiunile cu partenerul astfel incat sa mentinem increderea si respectul reciproc.
“Daca m-ai iubi cu adevarat, ai face …..” suna ca o conditionare sau, si mai rau, un santaj emotional. Nimeni nu ar trebui sa se simta vreodata presat sa faca ceva ce nu vrea sa faca pentru a-si dovedi dragostea. Prin aceasta conditionare nu faci decat sa confirmi o relatie disfunctionala si nicidecum sa contribui la optimizarea relatiei.
“Intotdeauna….” sau “Niciodată….” sunt cuvinte care folosite in conversatia cu celalalt nu lasa loc de altceva, ele punand bariere in comunicare. Aceste adverbe care ingradesc orice conversatie, pun imediat cealalta persoana in defensiva. Pentru a avea o conversatie productiva nu ar trebui sa va concentrati pe lipsurile partenerului ci pe ceea ce este nevoie in relatie. Generalizarile despre unele defecte, lipsuri sau puncte slabe ale partenerului vor avea un impact negativ asupra relatiei. Chiar daca exista aceasta tendinta dupa mai multe esecuri in actiuni (diverse) este necesar ca impreuna sa gasiti calea de a depasi situatia. Ofera sprijin pentru a modifica situatia.
“Trebuie să faci …..” este o impunere care, in cazul in care se presupune ca exista sentimente, nu ar trebui sa existe sub aceasta forma. In relatie, lucrurile nu sunt facute dupa placul unuia sau celuilalt, ci ca rezultat al conlucrarii dintre cei doi. Invita-ti partenerul la discutii, invita-l sa faceti ceva impreuna sau roaga-l sa iti dea o mana de ajutor la un proiect, astfel il vei pregati pentru o sarcina ulterioara, roaga-l sa continue un segment din activitate, dar nu ii trasa sarcini ca unui subordonat. Ordinul nu are ce cauta in vorbirea curenta in cadrul unui cuplu. Nu este o relatie de dominare si supunere, ci o relatie pe orizontala intre egali.
"Esti prea sensibil…." este o invalidare a emotiilor celuilalt. Este suparat si tu il gasesti plangand, iar pentru a-l incuraja, ii spui ca este prea sensibil. Nu este cea mai buna cale, deoarece fiecare se simte cum se simte. Aceasta incercare de diminuare a gravitatii situatiei, el nu o va percepe ca atare, ci pe fondul supararii isi poate accentua starea, simtindu-se acum si vinovat ca starea lui ii ingrijoreaza pe ceilalti din jur. Incearca in schimb sa-i intelegi starea, sa-i fii aproape….uneori este de ajuns atat…celalalt sa simta un umar pe care se poate sprijini, daca este cazul.
“Parca semeni cu .….” este o comparatie, care din orice motiv s-ar face ( fie pentru a reliefa unele caracteristici pozitive ale partenerului, fie unele negative) nu este de bun augur. Partenerul se va bucura daca ii spui ca este unic prin ceea ce este, ceea ce face, infatisarea sa, etc. Comparatia este ca un buton rosu, imediat declanseaza in mintea celuilalt intrebarea:“Dar oare cum ar vrea sa fiu?…Dar oare nu a observat si altceva la mine, decat aceste elemente?…Dar oare nu este suficient pentru el, cum sunt de fapt?”
“Ti-am zis eu….” suna ca o acuza, fara doar si poate. Este un semn de imaturitate sa acuzi in loc sa incerci sa stabilesti o comunicare pe marginea evenimentelor. Acuzele vor determina celuilalt sentimente de umilire sau vinovatie. Daca acuzele sunt fara un fond cauzal, resentimentele acestuia se pot instala si pot dura foarte mult timp. Relatia nu este un concurs in care cel cu potential mai mare are de castigat sau trebuie sa si-l impuna. Relatia este un rezultat al conlucrarii si colaborarii. Partenerii aleg o optiune din mai multe discutate, fara ca unul sa impuna celuilalt solutia in care crede.
Porecla – Oricat ai crede ca i s-ar potrivi un anumit nume sau oricat ai crede ca este de amuzant sau creativ nu folosi aceste inlocuiri. Numele este eticheta. Inlocuind eticheta pe acelasi produs nu faci decat sa obtii un fals. Raportul este un fals. Nu vrei o relatie falsa, nu?
Citeste si Lucruri pe care nu ar trebui sa le tolerezi intr-o relatie
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog