Ce sunt celulele stem mezenchimale?
Celulele stem reprezinta celule cu propietati speciale de diferentiere in orice celula din organism, acestea fiind precursoarele organelor corpului uman. Celulele stem sunt de doua feluri: celule stem hematopoietice si celule stem mezenchimale. Celulele stem hematopoietice au fost descoperite inca din anii 60, pe cand celulele stem mezenchimale au fost descoperite mai recent, fiind intens studiate in vederea dezvoltarii aplicabilitatii clinice.
Celulele stem mezenchimale sau MSC sunt celule stromale multipotente care se pot diferentia in orice celula necesara corpului uman pentru sistemul musculoscheletal si adipos. MSC constituie punctul de plecare pentru fiecare organ in parte, fie ca este vorba de celula osoasa (osteoblast), celula cartilaginoasa (condrocit) sau celula din tesutul adipos (adipocit). Studiile au demonstrat ca aceste celule au potential de a se diferentia si in celule care nu tin de aparatul musculoscheletal, cum ar fi: celule nervoase, celule musculare de la nivelul inimii, celule hepatocitare sau endoteliale.
Celulele stem mezenchimale se gasesc in principal in maduva osoasa, existand insa si alte surse de celule stem in organism. Cele mai tinere MSC (cele mai primitive celule) pot fi obtinute de la nivelul tesutului cordonului ombilical (gelatina Wharton) si din sangele recoltat din cordonul ombilical la nastere. MSC sunt gasite in procent mai mare in gelatina Wharton decat in sangele din cordonul ombilical (doar 1 % celule stem mezenchimale), acesta din urma fiind o sursa importanta de celule stem hematopoietice. Cordonul ombilical este usor accesibil dupa nastere, recoltarea fiind facuta de medicul obstetrician, neexistand riscuri sau inconveniente pentru mama sau fat, intrucat placenta si cordonul ombilical nu mai au nicio functionalitate dupa nastere.
Surse de celule stem mezenchimale
Celulele stem mezenchimale recoltate la nastere au proprietati speciale de diferentiere mai mult decat celulele adulte care pot fi obtinute ulterior de-a lungul vietii. O alta sursa importanta de celule stem mezenchimale pare sa fie tesutul dentinar (in special al treilea molar mandibular). Considerate celule multipotente, studiile recente par sa demonstreze ca aceste celule sunt pluripotente. Aceste celule pot forma smaltul dentar, pulpa dentara, dentina, tesutul nervos si multe alte tipuri celulare, fiind capabile sa produca si hepatocite. In curand, este posibil ca aceste celule sa devina o sursa majora de recoltare cu aplicatii clinice extinse. Alte surse de celule stem mezenchimale sunt reprezentate de lichidul amniotic, tesutul adipos si maduva osoasa.
Aplicabilitate
Exista un entuziasm clar si studii clinice extinse in prezent pentru folosirea acestor celule in tratamentul unei palete largi de boli.
Prezenta celulelor stem mezenchimale in sangele periferic este controversata. Cateva studii independente au reusit totusi sa izoleze celule si sa le cultive, insa sunt necesare studii suplimentare pentru a testa aplicabilitatea clinica a acestei metode.
Caracteristica unica a celulelor stem mezenchimale consta in capacitatea de auto-reinnoire, ramanand in continuare multipotente. Capacitatea acestor celule de a prolifera si de a se diferentia pare sa scada odata cu cresterea varstei donatorului. De asemenea, gradul de diferentiere celulara variaza in functie de fiecare individ in parte si daca inducerea diferentierii este mecanica sau chimica. Totusi, raman inca multe semne de intrebare si mecanisme care necesita studii suplimentare. In prezent, celulele stem mezenchimale se folosesc pentru dezvoltarea unor scheme de tratament pentru diverse boli: diabet, boli neurodegenerative (Parkinson, scleroza multipla s.a.), leziuni cerebrale, insuficienta hepatica. De asemenea, isi gasesc aplicabilitatea in incercarea de regenerare a muschiului cardiac in urma infarcturilor miocardice sau reconstructia osoasa in urma fracturilor si altor leziuni de membre. In prezent, se deruleaza o serie de studii pentru a dovedi aplicabilitatea acestor celule in tratamentul osteoartritei, sclerozei multiple si patologiei tumorala cu rezultate incurajatoare.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie