Ce sunt polipii cervicali?
Polipii cervicali sunt formatiuni tumorale benigne care se dezvolta la nivelul canalului cervical. Aceste formatiuni pot cauza metroragii intermenstruale sau postcoitale, desi de multe ori nu manifesta niciun simptom. Desi reprezinta o patologie benigna, in jur de 1% dintre polipii cervicali poate prezenta modificari maligne ducand la cancer invaziv.
Incidenta la varsta fertila este de cca 4-5%. Incidenta creste in decadele 4-5, in special la femeile care au avut mai mult de o nastere. De asemenea, pot aparea polipi cervicali in cadrul sarcinii (sunt chiar frecventi), fiind influentati de cresterea nivelurilor de estrogen.
Cauza aparitiei polipilor cervicali
Cauza exacta a aparitiei polipilor cervicali nu este cunoscuta. Frecvent, ei sunt asociati cu inflamatiile colului uterin sau cu o hiperestrogenemie. In cele mai multe cazuri, polipii cervicali sunt descoperiti intamplator la examenul cu valve. Alteori, simptomele sunt cele care le tradeaza prezenta.
Simptomele cele mai frecvente sunt sangerarea intermenstruala, menstruatii foarte abundente, sangerarea aparuta in urma unui contact sexual sau sangerare in menopauza. Rareori, se intampla ca polipii cervicali sa se infecteze si sa produca o secretie vaginala fetida.
Diagnosticul si tratamentul polipilor cervicali
Diagnosticul este stabilit la examenul cu valve, prin examinare directa. Daca polipul este ectocervical, atunci el se prezinta ca o formatiune tumorala neteda, rotunda sau alungita, de obicei cu baza de implantare mare. Daca polipul este implantat in canalul cervical, el poate avea de la cativa milimetri la cativa centrimetri, caz in care se exteriorizeaza prin orificiul cervical extern. Uneori, daca polipii endocervicali sunt mici, ei pot fi diagnosticati prin histerosalpingografie – unde apare un defect de umplere la nivelul canalului cervical, sau prin histeroscopie – unde poate fi vizualizat un polip cu implantare inalta.
Tratamentul consta in extirparea polipului cervical. De cele mai multe ori, acest lucru se poate face prin prinderea lui cu o pensa si, prin insurubare blanda, acesta se detaseaza. Uneori se poate intampla ca polipul sa fie implantat in partea superioara a canalului cervical sau sa aiba o baza de implantare mai mare, iar simpla rasucire cu pensa sa nu fie eficienta.
Metodele folosite pentru a distruge baza de implantare a polipului sunt electrocauterizarea sau aplicarea de substante local. Orice polip excizat se trimite la examenul anatomopatologic, pentru ca, desi marea majoritate sunt benigni, totusi, in jur de 1% din polipii cervicali, se pot canceriza. Orice sangerare aparuta in afara menstruatiei trebuie investigata atent pentru ca aceste semne pot fi prezente si intr-un cancer de col uterin sau un cancer endometrial, acestea fiind patologii care cu cat sunt mai repede descoperite, cu atat pot avea prognostice de supravietuire mai bune.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie