Ce sunt tiroiditele postpartum?
Tiroidita postpartum reprezinta o tiroidita distructiva indusa de un mecanism autoimun in primul an de la nastere. Tiroiditele postpartum pot aparea, de asemenea, dupa avort spontan sau indus. Prezinta unul dintre urmatoarele caractere:
● hipertiroidism tranzitor;
● hipotiroidism tranzitor;
● hipertiroidism tranzitor, urmat de hipotiroidism si apoi de perioada de recuperare.
Prevalenta raportata a tiroiditei postpartum variaza la nivel global intre 1 si 17%.
Majoritatea femeilor se recupereaza si devin eutiroidiene la un an postpartum.
Pe plan global exista o preocupare din ce in ce mai mare cu privire la aceasta afectiune.
Care sunt manifestarile clinice?
Se estimeaza ca 20-30% din femeile cu tiroidita postpartum prezinta hipertiroidism care incepe, de obicei, la 1-4 luni de la nastere si dureaza 2-8 saptamani, urmat apoi de hipotiroidism care dureaza intre 2 saptamani si 6 luni, iar, in final, de recuperare. Cu toate acestea, 20-40% prezinta doar hipertiroidie, iar 40-50% doar hipotiroidism care se declanseaza intre 2 si 6 luni de la nastere.
Simptomele si semnele hipertiroidismului, atunci cand este prezent, sunt de obicei usoare si constau in principal in oboseala, scadere in greutate, palpitatii, intoleranta la caldura, anxietate, iritabilitate, tahicardie si tremor. In mod similar, hipotiroidismul este de obicei usor, cu fatigabilitate, intoleranta la frig, constipatie si piele uscata. Multe dintre simptomele de tiroidita postpartum sunt accidental atribuite alaptarii sau stresului de a avea un copil nou-nascut, facand recunoasterea disfunctiei tiroidiene dificila.
Majoritatea femeilor cu tiroidita postpartum au glanda tiroida usor marita ca volum, dar nedureroasa la palpare. In plus, fata de consecintele clinice obisnuite ale disfunctiei tiroidiene, hipotiroidismul postpartum poate scadea volumul de lapte. Diagnosticul de tiroidita postpartum se bazeaza pe manifestarile clinice si pe analize ale functiei tiroidiene.
Este indicat screeningul?
Frecventa tiroiditei postpartum ridica intrebarea daca este indicat screeningul. Acest lucru ar putea fi realizat prin dozarea hormonului TSH periodic dupa nastere. Alternativ, pot fi dozati si anticorpii serici anti-tireoperoxidaza, fie la inceputul sarcinii, fie imediat dupa nastere. Concentratiile mari de anticorpi prezic dezvoltarea ulterioara a tiroiditei postpartum.
Ghidurile afirma insa ca nu exista probe suficiente pentru a sustine o recomandare a screeningului pentru tiroidita postpartum in cazul tuturor femeilor. Cu toate acestea, femeile la risc de a dezvolta tiroidita postpartum (de exemplu, anticorpi anti-tireoperoxidaza pozitivi, diabet zaharat tip I, episod anterior de tiroidita postpartum) ar trebui sa aiba o dozare a TSH-ului seric la trei si sase luni postpartum.
Cum putem preveni?
Nu exista tratamente stabilite pentru a preveni aparitia tiroiditei postpartum la pacientele cu anticorpi anti-tireoperoxidaza.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie