Ce sunt tulburarile psihosomatice ?
Stresul este cauza mai multor tulburari atat psihice cat si fizice. Stresul emotional este adesea o cauza a tulburarilor psihosomatice. Multe studii au aratat ca exista o legatura intre minte si corp, ca atare starea noastra mintala sanatoasa ne ajuta in mentinerea unei stari fizice bune, iar starea de sanatate mintala precara ne afecteaza starea fizica. Termenul de „tulburare psihosomatica” este utilizat in astfel de conditii.
Termenul „tulburare psihosomatica” este folosit pentru o boala fizica despre care se crede ca este cauzata sau agravata de factori mintali.
„Psyche” se refera la minte, iar „somatic” se refera la semnele si simptomele fizice care sunt observate pentru boala. De obicei, majoritatea bolilor sunt psihosomatice, având componente mentale si fizice.
Aceste tulburari pot sa nu fie prezente in acelasi mod in fiecare persoana. O eruptie cutanata sau psoriazis, poate deranja suficient o persoana pentru a o face sa se simta depresiva sau bolnava, iar o alta persoana cu aceeasi afectiune poate sa nu se simta deprimat sau bolnav. Reversul poate fi, de asemenea, adevarat. De exemplu, cineva cu depresie poate sa nu manance suficient sau deloc. Astfel, conditiile mintale pot duce, de asemenea, la boli fizice.
Tulburarile psihosomatice includ boli precum, ulcere gastrice, hipertensiune, psoriazis si chiar boli de inima. De fapt, studii de specialitate au aratat ca depresia si anxietatea sunt direct responsabile pentru boli de inima sau infarctul miocardic.
In general, tulburarile psihosomatice sunt cauzate de stres emotional.
- tulburare somatoforma nediferentiata – in acest tip de tulburare, persoana prezinta unul sau mai multe simptome (durere, oboseala, pierderea apetitului si simptome gastro-intestinale) timp de cel putin sase luni.
- tulburarea de somatizare – simptomele includ durerea, simptomele sexuale, simptomele gastrointestinale, simptomele neurologice, simptomele menstruale si oboseala, persoane care sufera de aceste simptome de ani de zile fara explicatii pentru ele.
- tulburare somatoforma nespecificata – persoanele cred in mod fals ca sunt insarcinate din cauza unor semne precum terminarea menstruatiei, miscari fetale, greata etc.
- tulburare de conversie – simptome neexplicate sau deficite care afecteaza activitatea motorie voluntara sau sensibilitatea, sugerand o conditie neurologica sau alta conditie medicala generala (inconstienta, pierderea simturilor in una sau mai multe parti ale corpului, probleme de vedere).
- hipocondria – pacientii se tem ca au o boala periculoasa care va cauza grav corpului lor. Ei viziteaza adesea mai multi medici pentru a dovedi acest lucru.
- tulburarea algica (durere) – simptomele includ durerea din una sau mai multe parti ale corpului pe perioade lungi de timp, fara nici o explicatie.
- tulburarea dismorfistica corporala – Persoanele afectate de aceasta tulburare simt corpul lor ca defect si adesea recurg la tratamente cosmetice pentru a-si imbunatati aspectul.
Simptomele tulburarii psihosomatice:
- Ritmul cardiac rapid
- palpitatii (in inima)
- greata
- tremur
- durere
- gura uscata
- transpiratie
- dureri in piept
- respiratie rapida
- slabiciune
- exces de oboseala
- un nod in stomac
- probleme neurologice
- tulburari gastrointestinale.
Modul in care conditiile mentale, cum ar fi depresia, anxietatea si stresul declanseaza simptomele fizice, nu sunt in intregime clare. Cercetarile continua pentru a identifica bolile specifice si pentru a intelege legatura dintre psihic si simptome.
Unele rapoarte concluzioneaza ca intensificarea activitatii impulsului nervos atunci cand persoana este anxioasa, deprimata sau stresata poate fi unul dintre factorii care contribuie la simptomele fizice. Eliberarile de adrenalina si epinefrina pot provoca, de asemenea, simptome fizice in anxietate.
Se recomanda ca tratament pentru amelioararea acestor probleme: relaxarea, yoga, exercitiile de respiratie care pot fi practicate zilnic, au un efect calmant asupra corpului si imbunatatesc constiinta de sine si acceptarea. De asemenea hipnoza este recunoscuta ca metoda de tratare a migrenelor, astmului, afectiunilor gastrointestinale ce insotesc tulburarile psihosomatice, ea bazandu-se pe rezolvarea emotiilor care stau la baza declansarii lor. Terapia cognitiv comportamentala a avut de asemenea rezultate in tratarea unor astfel de tulburari.
Starea de spirit este ceea ce agraveaza sau calmeaza starea fizica.
Prin urmare, psihologia joaca un rol important in vindecarea unei boli si chiar in timpul declansarii bolii. Stresul si anxietatea pot duce la ceva mai periculos decat un sentiment temporar de furie, depresie sau frustrare.
Citeste si Invata sa faci fata stresului
Text : Ionela-Janina Sabou, psiholog