Ce temeri ascunde ejacularea precoce
Tulburările din sfera activității sexuale sunt subiect tabuu ca tot ce înseamnă sexualitate în multe din mediile sociale actuale. În timp ce femeilor li se spune că este aparent normal ca uneori să nu simți plăcere, sau din contră, să accepți durerea, bărbatul trebuie să simtă plăcerea de fiecare dată, iar lipsa libidoului sau a prestanței sexuale conform așteptărilor impuse de alții, atrag după sine demasculinizarea acestuia și distrugerea stimei de sine. Nu e de mirare ca atunci când discutăm de tulburări sexuale ale bărbatului ne lovim de negare, de rușine, și astfel de abordare aduce suferință suplimentară inutilă.
De ce unii bărbați se confruntă cu ejacularea precoce?
Motivele apariției acestei tulburări sunt din două arii: psihice și fizice. Când vine vorba de cele fizice, soluția o reprezintă un tratament medicamentos, recomandat de specialist, în funcție de fiecare caz în parte. Așadar, scleroza, diabetul, boli ale prostatei, tulburări ale tiroidei pot avea ca efect secundar și ejacularea precoce, iar controlul acestor boli pot limita și neplăcerile acestei tulburări sexuale.
În schimb, când ejacularea precoce este rezultatul anxietății, a depresiilor sau a stimei de sine scăzute, atunci psihoterapia poate fi soluția, dar asta înseamnă un efort pe termen lung, înseamnă acceptare, dorința de vindecare a problemei nevăzute ce poate cauza și ejacularea precoce.
Părinți abuzivi (în special imaginea maternă), abuzurile sexuale, bullying, toate pot avea manifestări diferite de la individ la individ, unii pot deveni agresori la rândul lor, alții pot trăi o viață plină de frustrare și nefericire, alții pot trece peste trauma, pot dezvolta tulburări alimentare, narcisice și, desigur, și sexuale, inclusiv ejacularea precoce. Ideal este să acceptăm că nu putem controla trecutul, dar cu siguranță, mai bine e să încercăm să ne îmbunătățim viitorul.
Ce temeri ascunde ejacularea precoce?
Dintre toate tipurile de tulburări sexuale masculine, ejacularea precoce rănește cel mai tare ego-ul bărbătesc.
Noi, ca societate, am simțit nevoia ani de-a rândul să definim cât se poate de clar noțiunea de bărbat și pe cea de femeie, de aceea acum avem dificultăți în a-i înțelege pe cei care sunt transgender sau gender fluid. Bărbatul este definit ca fiind stâlpul familiei, care nu arată niciodată emoție, simbol al virilității și al puterii. Femeia, sexul slab, definită prin delicatețe, dedicată creșterii copiilor și a întreținerii gospodăriei. Generații întregi au fost crescute cu imaginea bărbatului care nu dă greș niciodată, și dacă totuși o face, e vina altcuiva.
Prestanța sexuală slabă înseamnă demasculinizare pentru mulți bărbați, nu pentru că așa vor ei, ci pentru că așa au fost educați să creadă, iar a vorbi de problemele cu care se confruntă, mai ales în aria sexuală, reprezintă o rușine. Nu e de mirare de ce bărbaților le este greu să discute despre așa ceva, acceptă să creadă că lor li se întâmplă și există chiar situația în care preferă să spună că este vina partenerei.
Cum putem gestiona această afecțiune?
Pentru început trebuie să educăm băieții, încă de mici că e normal să vorbească despre ce li se întâmplă, ca orice problemă se poate rezolva dacă, pentru început conștientizăm că această problemă este reală.
În primul rând, încercați să eliminați cauzele biologice pentru ca apoi să încercați să identificați momentele în care apare ejacularea precoce. Se întâmplă la fiecare contact sexual? Doar în anumite situații? După o zi de muncă intensă? După consum de alcool? Odată identificată cauza, lucrați asupra corectării acesteia.
Dacă în final, nimic nu pare funcționa, psihosexologii au în palmares o multitudini de tehnici care v-ar putea ajuta să depășiți acest impas.
Și nu uitați! Durata medie a contactului sexual satisfăcător pentru ambii parteneri este de …..7 minute! Fără preludiu, desigur!