Ce ţi-ai fi dorit să ştii înainte de a fi mamă

În secunda în care vestea că ești însărcinată ajunge la urechile cunoscuților, o să rămâi surprinsă despre cât de ușor o să primești sfaturi despre cum se cresc copiii, despre sarcină și alăptare de la toți experții autoproclamați: de la poștaș până la mecanicul auto, cu toți simt nevoia să ofere sfaturi necerute.
Care sunt cele mai relevante aspecte despre maternitate?
Copilul are nevoie de tine în permanență. Imaginile idilice în care copilul stă liniștit în pătuț sau în scăunel cât mama își face treburile sunt atât: idilice sau foarte rare. Cel mai adesea o să mergi la toaletă cu copilul agățat de picior, o să dormi în reprize, o să întinzi rufele în câteva ore și o să întrerupi orice activitate de nenumărate ori. Cu timpul, cel mic o să învețe că mami nu a plecat de tot dacă merge până la bucătărie, iar mămica o să învețe să îl implice pe cel mic în toate activitățile ei.
Concediul de creștere copil nu este ca o vacanță relaxantă. ”O să citesc cât vreau, o să mă trezesc la ce oră vreau eu, o să mă plimb mult” câte dintre graviduțe nu și-au planificat astfel concediul de creștere copil?! Sigur, timp o să fie și pentru citit și plimbări, dar cantitatea de somn o decide micul pui de om!
Uneori o să te simți copleșită. Și e perfect normal! E extrem de dificil să fii responsabilă pentru un mic pui de om (cel mai important pentru tine) toată ziua, în timp ce te ocupi și de gospodărie și încerci să strecori și ceva activități pentru sănătatea cuplului. Uneori simți că ai obosit, că ai nevoie de puțin timp doar pentru tine, ți-e dor de viața lipsită de griji de înainte de copil și te mai macină și vina pentru că ai astfel de gânduri. Respiră, mergi 5 minute pe balcon, mănâncă ceva gustos și cere ajutorul dacă ai cui. Îți adori copilul și el știe asta.
O să cunoști dragostea cea mai profundă. Copilul tău o să te idolatrizeze. Pentru el ești model, te adoră fix așa cum ești și te-ar urma oriunde. La fel și tu. Dragostea asta o să îți dea o putere de neînchipuit și o să te propulseze dincolo de limitele pe care nu ai fi crezut niciodată că o să le poți depăși.
Copilul nu repară o relație de cuplu. Mulți oameni au crezut că un copil o să apropie 2 oameni care sunt incompatibili. Din păcate, cel mai mult suferă tot cel mic, iar relația se finalizează sau funcționează „pe avarii”. Un copil cu siguranță apropie mai mult 2 oameni care se iubesc, dar testează iubirea celor doi intens.
Cum să alegi de la cine primești sfaturi?
Ascultă orice primești cu politețe pentru că sunt bine-intenționați toți acești oameni, dar nu înseamnă că au dreptate cu toții, ba mai mult, unele metode aplicate în trecut s-au dovedit a fi nocive, chiar periculoase, deci vârsta înaintată nu înseamnă neapărat un sfat bun. Nici mediul online nu garantează calitatea sfaturilor, pentru că pot fii scrise de oameni fără experiență sau competență în acest domeniu, dar cât timp sunt de bun simț și încurajează tratarea copilului cu respect și iubire, atunci putem să le citim și selectăm ce ni se potrivește ulterior.
Alege oamenii care și-au crescut copiii cu blândețe, cu iubire, cu respect și omenie și aceștia pot fi modele de parenting chiar dacă nu au ”teoria„ la zi.
Cum să oprești avalanșa de sfaturi necerute?
Toți care îți oferă sfaturi o fac cu bunătate și iubire și sunt bine intenționați chiar dacă uneori sfaturile sunt eronate. Zâmbește politicos, răspunde politicos și oferă argumente dacă ai dispoziția și deschiderea necesară față de interlocutor. Altfel, ignoră sau folosește fraze de tipul: „Mulțumesc pentru opinie, dar am decis împreună cu tatăl copilului să facem…..”