Ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să fii o mamă singură
Agitația de zi cu zi, carierele tot mai solicitante, instabilitatea din relații, viteza care ne amețește, ne fac să uităm de viața personală, iar multe femei se trezesc la o vârstă destul de înaintată fără partener, dar cu o dorință palpabilă de a avea copii, așa că se naște idea de a face copii și a-i crește fără ajutorul și susținerea unui bărbat.
Cum să procedezi dacă vrei să fii o mamă singură?
Sunt mai multe metode de abordare atunci când îți dorești un copil, dar nu ai nevoie de susținerea unui bărbat. Cele două variante corecte, echitabile și omenești de a face un copil, dar fără pretenții din partea tatălui sunt: fertilizare in vitro sau de comun acord cu un om sănătos, de încredere. Restul variantelor sunt abuzive și încalcă bunul simț pentru că nu prezintă acordul celuilalt. De asemenea, varianta prin care faci un copil cu un străin este extrem de riscantă pentru că, în primul rând nu știi ce boli poate prezenta (și de care poate nici el nu știe) și poate chiar nu își dorește un copil, chiar dacă garantezi că nu are niciun fel de responsabilitate. În cazul inseminării in vitro, donatorul trebuie să îndeplinească o serie de criterii și să facă analize multiple pentru a fi declarat apt pentru donare, dar este costisitor și nu garantează succesul. Varianta în care discutăm cu o cunoștință de încredere, îl rugăm să facă toate analizele, eventual semnăm și un contract notarial, deși poate fi stânjenitoare, este și eficientă și mai ieftină, dar oricând poate să se complice întreaga situație prin faptul că tatăl oricând poate cere să intre în contact cu cel mic.
Care sunt provocările creșterii fără ajutor a unui copil?
O femeie care își asumă responsabilitatea de a crește singură un copil, este o femeie independentă, sigură pe ea și capabilă să mute munții din loc. Cu toate astea, sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont:
- În caz de boală, nu ai cu cine împărți responsabilitatea. Fie că te îmbolnăvești tu sau copilul, trebuie să îți folosești înțelept toate resursele pentru a ieși din situația dificilă în care vă aflați. Sigur, poți apela la ajutor plătit, dar și aici este cu dus și întors.
- Toate cheltuielile sunt în responsabilitatea ta. A crește frumos, sănătos și echilibrat în zilele noastre un copil reprezintă o cheltuială enormă. Cheltuielile nu se mai simt atât de stringent atunci când se împart la 2, dar când doar mama trebuie să jongleze si cu , creșterea copilului și să aibă și o viață personală, datele problemei se schimbă semnificativ și din start, trebuie să pornești de la un salariu măricel.
- Copilul îți oferă toată iubirea, dar și toate frustrările. Într-o familie constituită tradițional, unul dintre părinți este mai autoritar în timp ce celălalt este mai calm, mai afectuos, așa că este de înțeles că unei mame singure îi este foarte greu să gestioneze ambele roluri, dar nu imposibil.
Cum explici copilului motivul pentru care el nu are tată?
Inevitabil, întrebarea o să apară mai devreme sau mai târziu, iar în cazul unui divorț și chiar a unui deces, explicația este mai ușor de înțeles, dar în situația în care mama a vrut un copil, fără complicațiile aduse de unele relații, explicațiile sunt mai greu de înțeles.
Indiferent de vârsta copilului, acesta trebuie să știe că e făcut din foarte multă iubire, că a fost dorit și așteptat, iar faptul că nu are un tătic, nu înseamnă că este mai puțin iubit, ci înseamnă că dragostea vine mai puternică de la mamă.