Ce trebuie să facă părinții pentru copiii lor în timpul pandemiei?
Pandemia care a pus stăpânire pe planetă în primăvara anului 2020 nu dă semne că s-ar termina prea curând, ceea ce face că stresul, anxietatea și incertitudinile cu care ne confruntăm să devină din ce în ce mai supărătoare. Felul în care copiii simt efectele acestei conjuncturi depind într-o mare măsură și de felul în care părinții știu/pot/înțeleg să gestioneze situația. Tipul de comunicare pe care îl aleg, capacitatea de a avea răbdare, stăpânirea de sine și disponibilitatea de a petrece timp cu copiii poate face diferența între o atmosferă normală și una greu de suportat în cadrul familiei.
Trebuie să luați inițiativa și să vă păstrați calmul
Este bine că părinții să aibă inițiativa de a discuta cu copiii lor despre cât de important este să își protejeze sănătatea. Să îi pregătească pentru eventualitatea în care vreunul dintre mebrii familiei s-ar îmbolnăvi sau să le explice că nu este nevoie să se sperie doar din cauza unor simptome asemănătoare celor ale COVID-19. Trebuie ca cei mici să fie încurajați să spună cum se simt sau dacă îi îngrijorează ceva legat de acest subiect.
Conveniţi asupra unei rutine și respectați-o
Dacă eșți părinte, știi probabil cât de importantă este organizarea pentru copii și câtă nevoie au de așa ceva. Este de preferat să reușiți să stabiliți pentru copil un program care să cuprindă în egală măsură timp pentru joacă, timp pentru socializarea cu prietenii, timp pentru învățat și pentru treburile la care poate participa în casă. Pentru copii, totul este mai ușor de suportat atunci când se obișnuiesc cu un anume tip de structură pe care să o urmeze în fiecare zi.
Nu încercați să înăbuşiti emoțiile copiilor
Pentru că școlile sunt închise, copiii nu mai au acces la nicio piesă de teatru în cadrul activităților extrașcolare. De asemenea, nu mai pot participa la niciun fel de manifestare muzicală sau cu caracter sportiv, locuri unde obișnuiau să se bucure împreună cu prietenii și să consume foarte mare parte din energia specifică vârstei. Noua situație, în care sunt obligați să își petreacă foarte mult timp în casă, doar cu părințîi, poate fi destul de neplăcută pentru majoritatea copiilor, aceștia având nevoie să își exteriorizeze emoțiile. S-ar putea să devină trișți și posomorâți, pentru că îi frustrează conjunctura. În astfel de momente este esențial să îi înțelegeți și să îi ajutați să le depășească.
Fiți deschiși și comunicați cu copiii pentru a ști ce gândesc ei
Inutil să aducem în discuție cât de multe știri false circulă în această perioada și ce campanii de dezinformare sunt susținute, mai ales în mediul online. Copiii au aces la acest mediu, la fel cum pot auzi de la prieteni sau de la cunoscuți informații complet neadevărate, pe care să le interpreteze greșit și care să aibă un impact negativ asupra percepției lor și a felului în care răspund și se comportă.
E bine să știți ce gândesc copiii voștri și cum se raportează la tot ceea ce li se întâmplă de-a lungul pandemiei de coronavirus. Ei trebuie, în același timp, să aibă garanția că îi protejați și că sunteți alături de ei în situația în care ar există vreo tentativă din partea cuiva de a-i intimida în vreun fel.
Nu uitați cât de importantă este distracția pentru ei
Dacă simți că cel mic este abătut și că nu mai are energie nici pentru teme și nici pentru discuții de orice fel, trebuie să iei măsuri. Nu uita că are nevoie de divertisment pentru a se destinde și pentru a-și curăţa mintea de gândurile care îl supără. Poate o seară de jocuri care să îi implice pe toți membrii familiei, o dată pe săptămână; poate îi sugerați să va ajute să pregățiți cina; dacă este adolescent, poate îi lăsăți mai mult timp pentru online.
Conștientizează-ți comportamentul și ajustează-l dacă este cazul
Este foarte important să ai grijă cum eșți perceput de către copil. Ideal ar fi să nu îl lași să fie afectat de anxietatea pe care o resimți, la rândul tău. Încearcă să nu îi transmiți starea ta, pentru că el se bazează pe puterea și capacitatea ta de a-i fi alături în cazul în care are nevoie. Chiar dacă îți este dificil uneori să îți maschezi trăirile, în special pe cele mai intense, e bine totuși să o faci pentru a menține senzația de siguranță pe care copilul o are în preajma ta.