Ce trebuie sa stie o gravida despre virusul Zika
Aproape toate organismele vii, de la flori pana la specia umana, sunt vulnerabile infectiilor, iar femeia gravida are o predispozitie si mai mare. Virusurile sunt cei mai mici microbi si, in acelasi timp, sunt greu de combatut.
Ce este virusul Zika
Virusul Zika face parte din familia Flaviviridae (genul Flavivirus), inrudita cu familia virusurilor hepatice. Virusul este constituit dintr-un acid nucleic care contine codul reproducerii si cresterii sale. Virusul Zika este un virus ARN, care provoaca o afectiune virala infectioasa, numita febra Zika, iar transmiterea are loc prin replicarea ARN-ului viral la urmatoarea celula din corpul uman. Pe masura ce virusul se replica, „urmasii” se raspandesc si omoara celula-gazda. Boala se transmite, in primul rand, prin intepatura unui tantar care face parte din genul Aedes, infectat cu acest virus. Se mai poate transmite prin contact sexual, sarut, sangele unui individ infectat. Virusul poate fi identificat doar la microscopul electronic, avand o dimensiune de 40-60 de nanometri.
Simptomele si metodele de transmitere ale virusului Zika
La aproximativ 75% dintre persoane, boala nu va prezenta niciun simptom sau se poate manifesta printr-o stare gripala usoara. Chiar si asa, individul poate fi considerat un agent care poate infecta si alte persoane. Virusul are capacitatea de a trai in corpul gazdei timp de 7 zile pana sa fie distrus de sistemul imun, iar imunitatea castigata este pentru toata viata.
Perioada de incubatie la gravida este de 3-12 zile dupa intrarea in contact cu tantarul infectat. Simptomele pot debuta cu aparitia unei eruptii cutanate sub forma unor macule pruriginoase, artralgii puternice, febra care se instaleaza brusc, durere de cap in zona frontala, conjunctivita care este caracteristica febrei Zika.
Virusul Zika poate traversa bariera placentara si poate trece din circulatia materna in cea fetala. Atunci cand fatul este infectat, exista riscul sa apara o serie de disfunctii neurologice − microcefalia la nou-nascut, asociata cu retard de gandire −, hipoacuzie sau tulburari de vedere, precum si dificultate in deglutitie, limitarea activitatii psiho-somatice si tulburari de postura, asociate cu tulburari de echilibru. Virusul poate fi raspunzator de febra hemoragica, encefalite sau chiar de oprirea sarcinii in evolutie.
Tratament
Pana in prezent nu exista niciun tratament antiviral specific sau vaccin impotriva infectiei cu acest virus agresiv. Tratamentul actual se bazeaza pe o reechilibrare hidroelectrolitica a gravidei, iar pentru amelioarea simptomelor pot fi folosite antiinflamatoarele nesteroidiene. Indicat ar fi ca gravida sa nu calatoreasca pe perioada sarcinii in tari de pe glob care prezinta zone cu risc de infectare.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie