Ce trebuie să ştie viitorii părinţi despre puericultură
Atunci când norocul de a avea un pui de om în viața voastră se întâmplă, atunci tot ce ne dorim e să avem grija de el cât de bine putem noi și să ne asigurăm că îi oferim toate condițiile ca el să fie sănătos și puternic. Există o întreagă ramură a medicinii care ne poate învăța ce și cum să facem pentru copilașii noștri: puericultura!
Ce este puericultura?
A crește cu bebeluș poate părea foarte complicat și copleșitor, mai ales când e vorba despre primul copil, iar când părinți aud păreri împărțite poate fi de-a dreptul frustrant. Din acest motiv, o serie de specialiști – neonatologi, moașe, pediatri – au delimitat această arie și au investit timp și resurse pentru a oferi o serie de indici profesionali, în ceea ce înseamnă creșterea eficientă a celui mic.
Ce înveți la cursurile de puericultura?
Din fericire și în România au apărut o serie de cursuri de puericultură susținute de profesioniști care au ca scop pregătirea părinților pentru apariția copiilor. Aceste cursuri sunt destinate și bunicilor care vor să fie la curent cu noile studii și modificări în ceea ce privește îngrijirea nou-născutului.
În cadrul unui curs de puericultură, avem acces la noțiuni de bază privind îngrijirea corpului celui mic (a bontului ombilical, a ochilor, a nasului și a gurii), despre cum să îl manevrăm eficient pe cel mic, despre igiena somnului și despre ce nevoi are bebelușul de la mediul în care crește. De asemenea, un curs de puericultură asigură informații de bază privind primul ajutor, a unei alăptări cu succes, a începerii alimentării cu mâncare solidă și oferă informații de bază privind transportul cu mașina în condiții de siguranță.
Pentru un părinte fără experiență, participarea la un astfel de curs poate să îi dea încrederea că poate să se descurce cu un copilaș mic și fragil și să crească șansa la viață a acestuia.
Care sunt 5 principii de bază ale puericulturii de calitate?
Puericultura oferă o paletă holistică de metode pentru a trece un nou-născut la etapa de copil, școlar, preadolescent și adolescent, astfel vedem că e o știință foarte amplă și e foarte greu să fie cuprinsă în câteva cuvinte, dar putem face un efort și să enunțăm 5 principii de bază:
Nou-născutul nu e un obiect!
Un pui de om care nu vorbește, abia după ceva timp începe să reacționeze la stimuli externi și mai și doarme mare parte din zi, poate părea că nu e receptiv și nu are sens să îi se vorbească. Nimic mai greșit! Bebelușul este o ființă extrem de receptivă, care până la 3 ani are cea mai intensă parte de achiziții din întreaga lui existență, iar metoda lui principală de învățare este mimarea comportamentului adultului, așa că este vital pentru sănătatea lui psihică să i se vorbească, să i se arate, să fie prezent cât mai activ în tot ce înseamnă viața de zi cu zi!
Oferiți copilului stabilitate emoțională!
Încă din viața intrauterină, copilașul trebuie să știe că în cadrul familiei lui, el este în siguranță, că este iubit și protejat. Niciodată nu vă certați de față cu el, nu îl bruscați, nu țipați la el, pentru că îi crează stări puternice de anxietate care pot cauza îmbolnăviri, tulburări de comportament, sau chiar și tulburări psihice!
Asigurați-vă că cel mic are parte de calitate, nu de cantitate!
Fie că e vorba de haine, alimente, jucării, mobilier, încercați să investiți în tot ce vă permiteți mai bun și mai frumos. Fiecare lucru care intră în contact cu cel mic, ajută la creșterea și dezvoltarea lui, așa că mai bine investiți în obiecte puține, dar calitative, mai bine îi oferiți copilului alimente variate, dar din surse de încredere, decât să cumpărați orice obiect pe care puneți ochii, doar ca să aibă el.
Când vine vorba de sfaturi medicale, apelați doar la profesioniști!
E drept că ni se pare că orcine știe mai multe decât noi atunci când devenim părinți pentru prima oară, dar timpurile, diagnosticele și medicamentele se schimbă de la an la an, așa că pentru orice nelămurire medicală, apelați doar la pediatri, neonatologi, medici de încredere. Nu aplicați copilului dumneavoastră proceduri medicale citite pe internet! Fiecare copil, diagnostic și tratament sunt diferite!