Ce trebuie să ştii despre avortul medicamentos?

Avortul medicamentos reprezintă o metodă nechirurgicală de întrerupere a unei sarcini nedorite. Practic, el constă în administrarea unor medicamente cu rol de a întrerupe o sarcină deja confirmată de medicul ginecolog și se face sub strictă supraveghere medicală.
Eficienţa acestei metode de întrerupere a unei sarcini nedorite merge până la 85-95% în funcție de corectitudinea administrării schemei de tratament și a vârstei gestaţionale. Administrarea medicamentelor se face la recomandarea și sub supravegherea medicului ginecolog, deoarece, deși teoretic este o metodă sigură și recomandată de OMS pentru terminarea sarcinilor mici, în unele cazuri pot apărea complicații și reacții adverse. Pacientele candidate pentru avortul medicamentos sunt cele cu cel mult 63 de zile de amenoree.
Pentru că ştim că îţi doreşti tot ce este mai bun si vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 22% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Cum se administrează medicamentele cu rol de a întrerupe o sarcină?
Administrarea medicamentelor se face în două etape. Prima etapă este de administrare a unui medicament care oprește sarcina din evoluție, fiind urmată de administrarea unui al doilea medicament care provoacă expulzia produsului de concepție. Administrarea acestor medicamente se face în prezența medicului. Controlul ecografic post-administrare este necesar la 2 săptămâni.
După administrarea acestor medicamente, pacientele vor resimți dureri în etajul abdominal inferior, care sunt de obicei suportabile. Dacă durerile cresc în intensitate, se pot administra antialgice și antispastice. Durerile pelvine vor fi urmate de sângerare de obicei abundentă, cu cheaguri, și expulzia produsului de concepție. Este posibl ca produsul de concepție să fie eliminat sub formă unui cheag de sânge și nu fie observat ca atare de către pacientă. Sângerările mai pot persista în cantitate redusă încă 1-2 săptămâni. Uneori, administarea acestor medicamente poate asocia și reacții adverse: greață, vărsături, stare de rău, amețeli, tulburări de tranzit.
Ce complicații pot apărea în urma administrării tratamentului în vederea avortului medicamentos?
Complicațiile care pot apărea în urma administrării schemei de tratament în vederea avortului medicamentos presupun: eșecul metodei cu continuarea evoluției sarcinii, avort incomplet, infecții, metroragie masivă, infertilitate. Deși rata de eficienţă a acestei metode este crescută, există posibilitatea continuării sarcinii chiar și după administrarea schemei de tratament. Dacă în acest caz se decide continuarea sarcinii, pacienta trebuie să fie informată vizavi de riscul de malformații congenitale la care este expus fătul. Dacă se menține în continuare decizia de oprire a sarcinii, aceasta se va face prin chiuretaj uterin. În cazul unui avort incomplet și metroragie masivă, tratamentul curativ va presupune chiuretajul uterin.
Situații în care nu se recomandă tratamentul medicamentos pentru oprirea sarcinii:
– sarcină peste 63 de zile de amenoree;
– sarcină extrauterină;
– prezența unui sterilet;
– risc crescut de ruptură uterină;
– coagulare deficitară a sângelui (coagulopatii, tratament anticoagulant);
– alergie la substanțele preparatului;
– patologii asociate;
– pacientă necompliantă sau fără acces la consult medical de specialitate.
Dacă apar complicații, consultul la medicul curant nu trebuie întârziat. Dacă apare sângerare masivă sau, din contră, lipsa sângerării la maxim 24 de ore după administrarea primului medicament din schemă, dureri abdominale importante sau febră, trebuie mers la un control ginecologic de urgență.