Ce trebuie sa stii despre circulara de cordon ombilical
Pe parcursul sarcinii, cordonul ombilical functioneaza ca un canal care face legatura si asigura transportul sangelui intre placenta si fat. Dupa nastere, cordonul ombilical isi pierde importanta, acesta fiind sectionat si separat de placenta, dupa extractia fatului. Bontul ombilical ar trebui ulterior sa se cicatrizeze, fara sa lase urme ale acestor conexiuni. Cordonul ombilical prezinta 2 insertii – insertia placentara si insertia la nivelul abdomenului fetal − si are o lungime medie de 50-70 cm.
Care este rolul cordonului ombilical
Rolul cordonului ombilical este extrem de important pentru buna dezvoltare a fatului, acesta asigurand transportul de oxigen si nutrienti din sangele matern in sangele fetal. Sangele circula in cordonul ombilical prin intermediul unei vene care transporta sangele oxigenat si nutrientii de la mama la fat si 2 artere care au rolul de a transporta sangele si produsii reziduali de metabolism de la fat catre mama. Aceste vase de sange sunt invelite si protejate de gelatina Wharton.
Imediat dupa nastere, cordonul ombilical este clampat si sectionat la cca 2-3 cm fata de insertia abdominala, iar in urmatoarele 5-15 zile, bontul ombilical ramas se va ratatina si va cadea. Dupa alte 7-10 zile, cicatricea ombilicala va fi perfect cicatrizata.
Ce reprezinta circulara de cordon
Circulara de cordon reprezinta infasurarea cordonului ombilical in jurul unor segmente fetale – gat, membre, trunchi. Cel mai frecvent intalnite sunt circularele pericervicale (in jurul gatului), acestea putand fi unice sau multiple, laxe sau stranse. Circulara unica are o incidenta de cca 20% din cazuri, iar circularele multiple, cca 5%. Sunt citate, in literatura de specialitate, circulare trecute de 7 ori in jurul gatului. Circularele intalnite in jurul trunchiului fetal poarta numele de esarfe.
Ce favorizeaza aparitia circularelor de cordon
Aparitia circularelor de cordon este favorizata de cantitatea crescuta de lichid amniotic. Acestea sunt mai frecvent asociate cu cordoanele ombilicale lungi. Infasurarea cordonului in jurul segmentelor fetale are loc in urma miscarilor active fetale. Tot ca urmare a miscarilor fetale active, in special in trimestrul I, cordonul ombilical se poate innoda, creand noduri adevarate de cordon. Cel mai frecvent, circularele de cordon sunt o descoperire ecografica intamplatoare sau sunt constatate in momentul nasterii, fara a avea consecinte asupra dezvoltarii fetale sau asupra procesului nasterii. Insa, uneori, circularele de cordon ombilical pot deveni simptomatice, in special daca este vorba de o circulara pericervicala stransa de cordon. Afectarea ritmului cardiac fetal apare cel mai probabil ca urmare a compresiunii vaselor ombilicale de la nivelul circularei.
Studiile retrospective din trecut asociau prezenta circularei stranse de cordon cu o incidenta crescuta a socului hipovolemic fetal si a anemiei neonatale. Mecanismul propus consta in compresiunea peretelui venos (care este mai subtire), impiedicand astfel perfuzarea fatului, in timp ce calibrul arterial (perete mai gros), nefiind atat de afectat, permite extravazarea sangelui catre placenta in detrimentul fatului.
De asemenea, exista studii care au raportat o incidenta crescuta a tulburarilor de dezvoltare neuromotorie, paralizie cerebrala neonatala, chiar si deces fetal, pe cand alte studii de specialitate raporteaza evolutii de dezvoltare normale la nou-nascutii cu circulare stranse de cordon. De asemenea, exista si convingerea ca circulara de cordon ombilical poate prelungi travaliul sau chiar impiedica nasterea vaginala. Existenta unei circulare pericervicale de cordon nu contraindica nasterea vaginala. Mai mult de atat, monitorizarea fatului intrapartum poate orienta obstetricianul in luarea deciziei asupra modalitatii de nastere, in special in identificarea unei situatii de urgenta.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie