Ce trebuie sa stii despre congelarea ovulelor?
Tehnica de conservare a ovulelor prin congelare reprezinta o solutie tehnica in cazul managementului planingului familial al cuplului care decide conceptia copiilor prin tehnici de conceptie asistata. Utilizarea metodei de congelare a ovulelor reprezinta o solutie in cazul cuplurilor care intampina probleme in asigurarea continuitatii standardelor minimale in procesul de conceptie atat pe termen mediu cat si pe termen lung. Daca trebuie sa se puna in balanta principalele beneficii ce se obtin prin utilizarea acestei tehnici putem spune ca apelarea la aceasta procedura medicala reprezinta de fapt o ultima solutie de asigurare a procreatiei in cazul in care partenera dintr-un cuplu necesita spre exemplu interventii, proceduri medicale sau evenimente ce afecteaza pe viitor capacitatea de conceptie a cuplului.
In ce consta congelarea ovulelor
Tehnica consta in prelevarea ovulelor prin procedee tehnice medicale din ovarul pacientei si depozitarea spre pastrare a acestora in medii cu o temperatura stabila care sa permita reutilizare in viitor a acestora in vederea posibilitatii conceptiei. Aceasta tehnica se utilizeaza in cazul in care cuplul a adoptat in planingul familial conceptia copiilor la varste inaintate ( spre exemplu pot apela la acesta tehnica pacientele ce practica sporturi de performanta sau diverse activitati pentru care perioada de sarcina sau postsarcina poate insemna esecul in a face performanta in sportul sau activitatea respectiva ). De asemenea se recomanda a se utiliza aceasta procedura si in cazul in care pacienta sufera de anumite patologii ce implica etajul superior al aparatului reproducator feminin (afectiuni ce implica trompele uterine, afectiuni ce implica ovarele, etc. )
Recomandarile specialistiilor legate de aceasta procedura
Ca principale recomandari trebuie sa amintim ca este important sa se tina cont de faptul ca aceasta tehnica are mari sanse de reusita daca prelevarea de ovule se realizeaza in momentul cel mai fertil al pacientei, atunci cand ovulele sunt viguroase si sansele de realizare a fecundarii sunt extrem de importante. Daca tinem cont de faptul ca varsta de conceptie a primului copil in cadrul majoritatii cuplurilor din Romania a depasit usor varsta de 26 de ani ( adica varsta maxima acceptata de specialisti ca fiind perioada de maxim a fertilitatii feminine) putem spune ca tehnica de conservare a ovulelor prin congelare reprezinta o solutie pentru cuplurile ce hotarasc sa obtina un copil dupa acesta varsta.
Trebuie sa aminitim ca dupa varsta de 30 de ani exista o serie de factori ce pot influenta negativ fertilitatea feminina, iar generarea de ovule viguroase scade considerabil ceea ce conduce la o scadere a sanselor de concepere. Daca corelam cele enuntate anterior cu faptul ca odata cu inaintarea in varsta, organismul feminin este supus unor noi schimbari anatomice, hormonale si biologice ce afecteaza drastic fertilitatea acesteia, putem spune ca momentul ideal de prelevare a ovulelor si conservarea acestora prin metoda congelarii este ideal a se realiza in perioada de fertilitate maxima a femeii si anume pana in jurul varstei de 26 de ani pentru a putea spune ca aceasta tehnica are sanse de reusita maxime.
Citeste si Cand e prea tarziu pentru a face un copil?
Pe baza cardului Mama si Copilul, Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate cu reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie