Ce trebuie să știi despre leucoree?
Leucoreea este o scurgere vaginală fără sângerare, care mai este cunoscută și sub denumirea de „pierderi albe” sau „pierderi vaginale”. Leucoreea se manifestă prin creșterea exagerată a secretiilor genitale care sunt normale. Aceste secreții pot fi albe sau colorate, pot fi vâscoase sau fluide, și pot să nu fie neapărat abundente. În unele situații, leucoreele sunt însoțite de un miros neplăcut. De cele mai multe ori, odată cu aceste secreții apar și iritații locale, senzație de arsuri sau de mâncărime. De asemenea, și actul sexual poate fi afectat din cauza durerilor care pot apărea.
În cele mai multe situații este vorba despre infecții; ale vulvei, a vaginului, a uterului și a colului uterin sau a trompelor lui Fallopio. Tratamentul cu antibiotice trebuie să fie administrat în funcție de natura infecției. Este un tratament de lungă durată, care în unele situații trebuie chiar repetat. Este necesar ca și partenerul sexual să fie examinat și tratat simultan pentru ca problemele să dispară. Tratamentul este eficient, însă leucoreea poate să recidiveze de multe ori. Atunci când nu este îngrijită corespunzător, leucoreea poate să cauzeze sterilitatea și să crească riscul ca pacienta să dezvolte cancer de col uterin.
Ce este leucoreea?
Leucoreea constituie un inconveninet major pentru femei, mai ales pentru cele a căror viață socială este foarte activă. Pe de altă parte, viața sexuală este evident afectată. Este important de reținut că, în foarte multe dintre cazuri, leucoreea nu reprezintă o anormalitate, fiind naturală și ajutând la umectarea vaginului. În general, femeile ale căror secreții vaginale sunt albicioase și abundente, resimt și alte simptome, ca de exemplu o stare de letargie, de slăbiciune generală a organismului. Secrețiile apar între menstre și pot fi însoțite de cefalee în cazul unora dintre femei. Există și posibilitatea ca, din cauza leucoreei frecvente, unele paciente să resimtă dureri în zona lombară.
De foarte multe ori, leucoreea poate fi controlată printr-o igienă locală strictă și prin adaptarea stilului de viață, nefiind nevoie neapărat de tratament medicamentos. Atunci când secreția conține și sânge, poate fi vorba despre neoplazie. Este necesar ca, în aceste condiții, femeia să consulte de urgență un medic pentru a se asigura că nu este vorba despre cancer.
Leucoreea – simptome
Leucoreea poate fi recunoscută datorită fluidelor biologice din interiorul vaginului sau care sunt eliminate din vagin. Leucoreea poate fi înțeleasă mai mult că un simptom în sine decât o boală. Chiar dacă poate să apară din foarte multe motive, în majoritatea cazurilor este favorizată de anumite leziuni ale aparatului reproducător. Leucoreea este o afecțiune care se poate manifesta la orice vârstă. Există și situații în care medicul poate descoperi leziuni severe, ca de exemplu neoplasmele. De asemenea, există și riscul de favorizare a sifilisului sau tuberculozei.
Culoarea, consistenţa sau mirosul pot să difere. Secrețiile vaginale sunt de cele mai multe ori normale și au legătură cu stadiile ciclului menstrual, însă există și posibilitatea să fie consecința unor infecții, ca de exemplu cele care se transmit prin contact sexual. Infecția vaginală este destul de comună, cele mai multe dintre femei suferind în timpul vieții cel puțin o dată din această cauză. Poate fi recunoscută pentru că apar schimbări din punct de vedere al mirosului, al culorii și al consistenței secretiilor.
Leucoreea – cauze
Atunci când este vorba despre scurgeri vaginale normale, acestea constituie un fluid pe care vaginul îl produce pentru lubrifiere. Pentru că nu există glande la nivelul vaginului, lubrifierea se realizează în alte feluri. Circulația plasmei prin pereții vaginali este și principala sursă de declanșare a leucoreei. O altă cauză o constituie mucusul care este secretat de glandele Bartholin, aflate în partea inferioară, în stânga și în dreapta introitusului.
Printre cauzele care pot favoriza declanșarea leucoreei se numără și anumite dereglări ale ciclului menstrual, dar și factori care au legătură cu starea emoțională sau nivelul de stres al persoanei respective. De asemenea, riscul de infecție crește atunci când alimentația nu este una corespunzătoare. Și femeile însărcinate pot avea leucoree. Un alt factor care favorizează apariția acestor secreții este și administrarea unor medicamente, ca de exemplu contraceptivele orale sau cele pentru îmbunătățirea performanțelor sexuale.
Analize medicale necesare pentru diagnostic
Pentru că medicul să poată stabili corect diagnosticul, este nevoie de anumite investigații. Se va recomnada un examen al frotiului proaspăt al secretiei vaginale și cervicale, prin care o mostră din această secreție va fi observată cu un microscop optic.
Este nevoie și de testarea pH-ului vaginal, prin care medicul poate determina dacă scurgerile de lichid amniotic sunt prea mari. Creșterea pH-ului poate fi și o consecință a suprapopularii bacteriene, ca de exemplu în situația persoanelor cu vaginoza bacteriană sau trichomoniază.
Un alt test necesar este cel PCR și pentru detectarea rapidă a Ag. Este un test prin care se amplifică acizii nucleici și se depistează antigenii, folosind o mostră de lichid vaginal. Pentru un diagnostic histologic, poate fi recomandată și biopsia.
Farmaciştii Catena recomandă Gel intim cu muşeţel din gama Genera, produse special adaptat zonei intime sensibile, care să îngrijească pielea, să cureţe cu blândeţe şi să-ţi ofere o senzaţie de confort care durează întreaga zi. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.