Ce trebuie sa stii despre nasterea cu forceps
Forcepsul este un instrument aplicat pe craniul fetal de catre obstetrician care foloseste tractiunea concomitent cu contractia uterina si efortul expulziv matern pentru a extrage fatul pe cale vaginala. Exista insa in randul populatiei o lipsa de informare corecta cu privire la aceasta posibilitate de finalizare a nasterii.
Indicatiile de aplicare a forcepsului:
status fetal incert, afectiuni materne cardiovasculare sau neurologice pentru scurtarea expulziei, prelungirea expulziei (nulipare >4 ore cu analgezie epidurala si >3 ore fara analgezie si la multipare >3 ore cu analgezie epidurala si >2 ore fara analgezie).
Conditii de aplicare a forcepsului:
dilatatie completa, membrane rupte, prezentatie cefalica, craniul fetal angajat, varietate de pozitie a craniului stabilita, greutate fetala estimata, pelvimetrie clinica (bazin osos permeabil), vezica urinara golita, anestezie materna satisfacatoare, consimtamant informat, disponibilitatea salii pentru operatia cezariana.
Criterii de abandonare:
aplicarea dificila a lingurilor, coborare dificila prin tractiune, expulzia >15-20 minute, daca aplicarea corespunzatoare nu este urmata de niciun progres in coborare la peste trei incercari.
Contraindicatiile de aplicare a forcepsului:
– prematuritatea fetala este o contraindicatie relativa
– boli fetale demineralizante (osteogeneza imperfecta), diateza hemoragica fetala (hemofilie, trombocitopenie aloimuna), cap neangajat, pozitie fetala necunoscuta, prezentatii deflectate, suspiciune de disproportie fetalo-pelvica
In ceea ce priveste greutatea minima si maxima fetala estimata si nasterea vaginala operatorie, nu exista inca un consens. Pragul inferior este stabilit doar pentru ventuza (NU inainte de 34 saptamani de gestatie; greutatea medie la nastere 2500 g) din cauza riscului crescut de hemoragie intraventriculara fetala la prematuri.
Clasificarea forcepsurilor:
outlet forceps – aplicatia pe craniul coborat si rotat, low forceps – aplicatia pe craniul coborat si mid-forceps – aplicatia pe craniul la stramtoarea medie.
ACOG a sugerat ca mai multe incercari succesive de nastere instrumentala, utilizand diferite instrumente (vacuum, diferite tipuri de forceps), trebuie evitate din cauza potentialului mare de complicatii materne si/sau fetale.
Complicatii materne pe termen scurt:
– durere la nastere si durere perineala la 24 de ore post-partum, laceratii perineale si hematoame, retentie urinara/incontinenta, anemie, incontinenta anala
– severe: laceratii labiale/periuretrale, laceratii vaginale, laceratii perineale de grad III sau IV, hematoame vaginale sau vulvare
– hemoragie post-partum si infectii perineale apar atunci cand se efectueaza epiziotomia. Exista insa studii care arata ca epiziotomia protejeaza impotriva leziunilor sfincterului anal.
Complicatii materne pe termen lung:
– incontinenta urinara, incontinenta fecala, prolaps de organe pelvine, fistule.
Complicatii fetale pe termen scurt:
– cea mai grava complicatie este hemoragie intracraniana.
– alte complicatii includ: escoriatii si laceratii tegumentare, traume oculare externe, paralizie de nerv facial, cefalhematom, hemoragie retiniana, hemoragie subgaleala, fractura de craniu, hiperbilirubinemie, necroza lipoida, leziuni ale nervilor, fracturi craniene si exitus.
Complicatii fetale pe termen lung:
– rare si includ hemoragie intracraniana (subdurala, subarahnoidiana, intraventriculara, intraparenchimatoasa) si leziuni neuromusculare.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie