Ce trebuie sa stii despre polipii endometriali
Polipul endometrial reprezinta o excrescenta persistenta pediculata a endometrului. Alte varietati de polipi sunt polipii fibrosi, care reprezinta de fapt fibroame submucoase pediculate.
Polipii endometriali isi au originea fie intr-o hiperplazie polipoida de endometru, fie se dezvolta localizat, fara o hiperplazie difuza prealabila.
Cum se manifesta polipii endometriali?
Dupa menstruatie, raman zone de endometru care nu se elimina, ce reprezinta situsul viitorului polip. In cele mai multe cazuri, polipul este asimptomatic si se descopera intamplator. El se poate manifesta clinic prin sangerari spontane, pre- sau intermenstruale sau prin sangerari provocate de raportul sexual.
Examenul clinic genital este de cele mai multe ori normal, doar in cazul polipului endocervical sau acusat putandu-se pune diagnosticul pozitiv la examenul cu valve.
Printre investigatiile paraclinice amintim histerosalpingografia, care pune in evidenta imagini lacunare, si histeroscopia, care stabileste diagnosticul de certitudine si diferentiaza polipul mucos, care se destinde si muleaza cavitatea, de polipul fibros, ce coboara din uter si din locul de formare.
Aspectul macroscopic (cu ochiul liber) al polipului este acela al unei formatiuni ovoidale cu suprafata neteda, rosiatic-maronie, cu baza larga sau ingusta de implantare, cu dimensiuni de la cativa milimetri la cativa centimetri.
Polipii endometriali: functionali si nefunctionali
Cel functional are suprafata acoperita de un strat de endometru. Polipul creste la periferie iar partea distala se descuameaza la fiecare menstruatie. Regenerarea este insa rapida, cu fiecare ciclu polipul se alungeste iar in final ajunge in canalul cervical. Malignizarea este posibila in cazul polipului functional. Cel nefunctional este scleroatrofic, inactiv. Malignizarea este exceptional de rara, dar frecvent coexista cu cancerul de endometru.
Polipii endometriali, risc pentru fertilitate
Nediagnosticati sau ignorati, polipii sunt cauza de infertilitate atunci cand se localizeaza la nivelul ostiumurilor tubare, obturand accesul spermatozoizilor la nivelul acestora. In plus, atunci cand se infecteaza sub actiunea florei vaginale, pot sa apara o serie de complicatii, cum ar fi endometrita, cervicita, anexita.
Tratamentul polipilor endometriali
Ca tratament, in cazul polipului mucos, acesta este evacuat cu ocazia curetajului uterin, in acest caz curetajul avand scop terapeutic. In cazul polipului acusat, se incearca extractia acestuia cu pensa Donay, urmata de curetaj hemostatic si bioptic. Pentru polipii mari, sclerosi, intracavitari, fibrosi, se practica interventie chirurgicala fie pe cale histeroscopica, fie pe cale abdominala. Histeroscopia reprezinta in prezent metoda de electie atat pentru diagnosticul cat si pentru tratamentul polipilor. Metoda de explorare si operare a cavitatii uterine, a orificiilor tubare, colului si vaginului cu ajutorul histeroscopului (instrument optic foarte subtire, 3-8 mm, conectat la o unitate video printr-o sursa de lumina cu fibra optica). Examenul bioptic al polipului este obligatoriu. Histerectomia poate fi luata in considerare in cazul unei femei la premenopauza, cu sangerari persistente dupa indepartarea unui polip benign.
Text: Dr.Simona Olteanu, medic rezident obstetrica-ginecologie