Ce trebuie sa stii despre raceala in timpul sarcinii
Raceala sau viroza respiratorie este secundara afectarii organismului gravidei de catre virusurile gripale, iar principala manifestare clinica in acest caz este reprezentata de afectarea cailor aeriene superioare sau inferioare, indeosebi inflamarea mucoasei nazale. In literatura de specialitate sunt deseori uzitati termeni tehnici pentru a se descrie aceasta patologie cat mai exact. Acesti termeni sunt:
– rinofaringita
– coriza acuta: rinita acuta/guturai
– gripa
Simptomatologia
Simptomatologia include, de regula, tuse, dureri la nivelul faringelui, cresterea cantitatii de secretii nazale (rinoree), stranutul, febra. Toate aceste simptome dispar, de regula, in maximum 7-10 zile in cazurile banale; in cazurile exceptionale, cum ar fi sarcina (care poate fi, la randul ei, combinata cu status medical precar, varsta inaintata, lipsa vaccinarii etc.), perioada de manifestare clinica a racelii poate ajunge si la 21 de zile.
Principala cauza a acestei patologii este infectia cu una din cele peste 200 tulpini ale virusurilor gripale descoperite pana in acest moment ce pot determina gripa pe timpul sarcinii. Pentru a intelege exact aceasta patologie si managementul terapeutic necesar vindecarii, este de dorit ca pacienta sa cunoasca faptul ca zona afectata a aparatului respirator de tulpina virala conduce la simptome diferite, ceea ce determina medicul sa adopte solutii medicale specifice, dar diferite din punct de vedere al strategiei de management terapeutic.
Aceste strategii de management terapeutic sunt realizate cu succes doar de catre un specialist in domeniul medical (un medic). Astfel:
– afectarea nasului determina rinoree;
– afectarea sinusurilor determina sinuzita;
– afectarea gatului, faringita;
– afectarea plamanilor determina pneumonie (virala sau bacteriana), tuse etc.
In anumite situatii, este bine de stiut pentru gravida ca pot exista manifestari oftalmologice ale racelii − mai exact, o conjunctivita, care poate fi, la randul ei, unilaterala (implica unul dintre globii oculari) sau bilaterala (implica ambii globi oculari).
Manifestarile clinice
Manifestarile clinice apar secundar raspunsului sistemului imunitar sau afectarii celulare a tesuturilor de catre tulpina virala.
Principalele modalitati de preventie a gripei de catre o gravida:
– evitarea contactului direct cu membrii familiei sau apropiati care prezinta simptomele enumerate anterior, specifice racelii;
– igiena mainilor prin spalare cu apa si sapun;
– purtarea mastilor medicale de protectie in momentul utilizarii mijloacelor de transport in comun;
– evitarea automedicatiei.
Cum se trateaza raceala in timpul sarcinii
Tratamentul consta in:
– hidratare, in cazul manifestarii deshidratarii celulare;
– antibiotice, doar daca expectoratia are culoare verde;
– antivirale tintite − antipiretice daca exista temperatura (atentie: o temperatura secundara gripei, mai mare decat temperatura normala a gravidei, poate fi fatala in anumite situatii produsului de conceptie, mai ales in primele 2 trimestre ale sarcinii);
– analgezice, daca exista dureri;
– antialgice, antiinflamatoare, frectii cu carmol, expectorante daca exista productie de sputa.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie