Ce trebuie sa stii despre relatiile pasagere
Esecul intr-o relatie este un lucru neasteptat. De fapt, oamenii intra intr-o relatie cu ganduri bune si atasamentul care se creeaza fata de celalalt devine, implicit, efectul care mentine cauza. Este destul de greu de conceput ca, atunci cand vorbim de o relatie romantica, pornim cu o premeditare a esecului.
Uneori, este destul de simplu sa intram intr-o relatie; alteori, pare destul de dificil sa ne gasim partenerul potrivit. Sau mai bine zis… pentru unele persoane este usor sa stabileasca o relatie de natura intima si filmul ruleaza cam asa: o conversatie intamplatoare care conduce la un schimb de numere de telefon, tachinari, plimbari, cateva seri petrecute intr-un club si un weekend la munte pot fi suficiente pentru a descoperi compatibilitatea cu celalalt. Bineinteles ca am fortat termenul pentru a-l include in aceasta discutie, compatibilitatea insemnand, de fapt, potrivire de idei, credinte, valori, principii, aspecte pe care le descoperi intr-un proces de cunoastere a personalitatii celuilalt, proces care dureaza.
Cunoasterea si evaluarea potentialului celuilalt este un proces care se desfasoara in timp, deoarece numai observandu-l in diferite ipostaze de viata, in diferite conjuncturi, studiindu-i modul de a actiona sau reactiona, poti intelege unele trasaturi dominante ale personalitatii sale. Dar nu putem planifica absolut totul, cum nu putem planifica o dragoste la prima vedere sau o emotie puternica, care ne determina sa ne lasam cuprinsi de fiorul dragostei si sa mergem mai departe in orb, sau, de ce nu, impulsul sexual. Atractia fizica este mai puternica decat ratiunea. Se mai spune si ca inima nu respecta reguli…
Nu este o regula nici faptul ca, daca investesti putin in cunoastere si construiesti putin, putin va dura… Se poate intampla si altfel. Investesti afectiune, timp, efort, energie, resurse materiale si rezultatul este acelasi. Despartirile, cat si apropierile dintre oameni se intampla de cand lumea si pamantul. Ceea ce ramane este starea noastra emotionala de care este nevoie sa ne ingrijim, atunci cand nu putem intelege de ce relatia in care am crezut s-a terminat mai inainte de a fi inceput cu adevarat.
Lucruri care merita invatate din experienta unei relatii pasagere
-
Sa cunoastem oamenii. Oamenii, cand intra intr-o relatie, isi doresc sa faca o impresie buna. De multe ori, isi mascheaza defectele, sau punctele vulnerabile, ele fiind descoperite mai tarziu in diferite contexte.
-
Sa invatam sa ne protejam. Este firesc sa ne consolidam o carapace de protectie pentru a nu fi raniti. Nimeni nu isi doreste acest lucru. De fapt, este vorba de a ne pune la punct o tactica anume atunci cand intram in noi relatii. Prudenta de a ne deschide in fata celuilalt care nu este pe deplin deschis fata de noi ar fi indicata. Este bine de stiut si faptul ca o protectie de acest fel, de fapt, impiedica realizarea unei conexiuni intre cei doi si atunci despre ce fel de relatie vorbim? Dar cunoscand acest lucru, este un punct castigat pentru ceea ce inseamna a ne proteja.
-
Sa reflectam la motivele suferintei. Nu poate fi pus semnul egal intre lungimea relatiei si intensitatea ranii pe care o poate lasa in urma. Chiar daca nu ai petrecut un timp indelungat langa persoana de care te-ai indragostit, poti suferi la fel de mult ca atunci cand relatia a fost de lunga durata. De cele mai multe ori, durerea deriva din gandurile pe care ti le-ai facut despre relatie, modul cum ai proiectat-o, din raportul pe care ajungi in urma esecului sa-l analizezi: ce ar fi putut sa fie si ce a mers prost. Ce poti sa faci in acest caz este sa renunti la a visa cu ochii deschisi si sa revii pe pamant. Gandul ca relatia pe care ai proiectat-o nu a avut o sansa corecta te va macina, solutia la acest aspect fiind sa fii mult mai obiectiv in a analiza persoanele din relatie (voi doi), si nu relatia care, de fapt, este constructul vostru.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou