Ce trebuie sa stii despre respiratia bebelusului tau
Proaspetii parinti trebuie sa constientizeze ca respiratia bebelusilor este diferita de cea a adultilor si au nevoie sa stie toate particularitatile acesteia inainte de a se alarma. Numarul normal de respiratii pe minut este de 40 si poate sa scada la 20 in timpul somnului. In primele saptamani de la nastere, respiratia poate sa para mai dificila din cauza nasului infundat si a salivatiei pe care nu o pot controla. Hipersalivatia si regurgitatia laptelui pot provoca congestie toracica, din acest motiv bebelusii se tin vertical la adormire sau dupa masa. Pe perioada noptii, majoritatea parintilor sunt stresati ca bebelusul sa nu sufere de sindromul mortii subite si le verifica excesiv respiratia. Pentru a nu trezi copilul, se poate pune degetul in dreptul nasului.
Se contacteaza de urgenta medicul daca:
-bebelusul da semne de sufocare, inecare
-se invineteste
-nu respira mai mult de zece secunde (apnee)
-se aud zgomote anormale la expirare
-pare chinuit
-are mai mult de 60 de respiratii pe minut atunci cand nu plange
-stare generala de moleseala cu letargie si lipsa poftei de mancare
-retractari exagerate ale pieptului
Afectiunile care pot cauza probleme respiratorii sunt:
-raceala
-nas infundat
-alergie (la alimente, la animale, la polen)
-infectie (streptococii pot afecta caile respiratorii)
-astm
-pneumonie (respira rapid si fortat)
-dispnee (modificari de frecventa, ritm si intensitate)
-tahipnee (respiratie accelerata si ingreunata)
-detresa respiratorie (sindrom ce poate sa apara la prematurii cu plamanii nedezvoltati si se datoreaza lipsei surfactantului care ajuta la inspirarea aerului si mentinerea plamanilor in expansiune; consta in batai ale aripilor nazale, cianoza, tahipnee, gemete)
-apnee de prematuritate (apare din cauza dezvoltarii insuficiente a centrilor respiratori din creier la copiii nascuti cu cel putin 6 saptamani inainte de termen si consta in oprirea respiratiei peste 20 de secunde, bradicardie, hipoxie)
De retinut:
Pentru a usura respiratia si a creste calitatea aerului din camera bebelusului, se pot folosi picaturile saline si umidificatorul de camera.
Atentie! Trebuie sa aveti grija ca bebelusul sa nu inghita obiecte care-i pot afecta respiratia normala sau il pot sufoca!
Text: Iacob Diana, Farmacist