Ce trebuie sa stii despre sarcina gemelara
Sarcina gemelara se defineste ca aparitia, dezvoltarea si evolutia simultata in cavitatea uterina a doi feti rezultati dintr-un ovul sau mai multe ovule fecundate. Sarcina gemelara reprezinta o proportie tot mai mare din numarul total de sarcini in lumea dezvoltata ca urmare a utilizarii extinse a tratamentelor pentru fertilitate si a varstei avansate a mamei la nastere.
Cauze de aparitie a sarcinilor gemelare:
– Tratamente pentru fertilitate ce stimuleaza eliberarea mai multor ovule;
– Tehnici de reproducere asistata: inseminarea artificiala, fertilizarea in vitro;
– Varsta > 30 ani a mamei;
– Factori genetici, embrionari;
– Zona geografica;
– Paritatea – frecventa sarcinii gemelare este crescuta la femeile cu multe sarcini in antecedente (marile multipare);
– Antecedente familiale de sarcini gemelare
In raport cu modul de aparitie, sarcina gemelara poate fi:
Monozigota, (gemeni identici) rezulta din ovulatia si fertilizarea unui singur ovocit, cu impartirea ulterioara a zigotului; placenta poate fi monocorionica (placenta unica pentru ambii feti) sau bicorionica (placente diferite pentru feti); deasemenea pot exista 2 saci amniotici (biamniotica) sau un singur sac amniotic pentru ambii feti (monoamniotica);
Dizigota, apare dupa ovulatia si fertilizarea a doua ovocite; de obicei prezinta 2 placente separate (bicorionica) si 2 saci amniotici (biamniotica)
Gemenii monozigoti au acelasi sex, grup sanguin, Rh si aceleasi caractere genetice. In schimb, cei dizigoti pot avea sau nu acelasi sex, grup sanguin sau Rh si caractere genetice diferite. Sarcinile gemelare obtinute in urma tehnicilor de reproducere asistata sunt de cele mai multe ori dizigote.
Riscurile sarcinii gemelare
Sarcina gemerala prezinta un risc obstetrical crescut, asociind complicatii atat materne cat si fetale. Cel mai mare risc este de nastere prematura ce joaca un rol important in cresterea mortalitatii si morbiditatii perinatale. Alte complicatii: avort spontan, restrictie de crestere, anomalii congenitale, ruperea prematura a membranelor, exces de lichid amniotic, anomalii placentare.
Gemenii monozigoti prezinta un risc mai mare de moarte fetala decat cei dizigotici prin: sindrom transfuzor-transfuzat (unul dintre feti (transfuzor) cedeaza sangele celuilalt (transfuzat)), anemie fetala, restrictie selectiva de crestere (unul dintre feti are restrictie de crestere – greutate mai mica), exces de lichid amniotic. Sarcina gemelara duce la modificari hemodinamice materne mai mari decat sarcina unica. Femeile insarcinate cu gemeni au un debit cardiac de 20 % mai mare si o crestere de la 10 la 20% a volumului plasmatic. Pot aparea complicatii materne precum: hipestensiune arteriala indusa de sarcina, preeclampsie, diabet gestational, anemie severa, trombembolism, sangerari masive la nastere. Sarcina gemelara fiind o sarcina cu risc obstetrical crescut, trebuie diagnosticata cat mai precoce (primul trimestru). Examinarea ecografica este o metoda sigura de diagnostic definitiv.
Examinarea ecografica ca metoda de diagnostic
– estimare exacta a varstei gestationale, ceea ce este important in managementul sarcinii gemelare din cauza riscului mai mare de nastere prematura;
– determinarea corionicitatii (cate placente sunt) si amnionicitatii (cate cavitati amniotice sunt);
– detectarea tulburarilor de crestere, anomaliilor congenitale sau complicatiilor specifice sarcinii gemelare.
Text: Alexandra Lupu
Consultant: Dr Ruxandra Cigaran, Obstetrica-Ginecologie