Ceaiuri interzise copiilor
Ceaiul este una dintre cele mai raspandite si indragite bauturi din lume. Cu toate acestea, pana in prezent, nu exista recomandarile oficiale ale societatilor de Pediatrie internationale cu referire la consumul de ceaiuri la copii.
Printre cele mai des discutate aspecte ale acestui subiect este aportul de cofeina, pe care il aduce ceaiul in dieta copiilor. Asa cum se cunoaste foarte bine, cofeina este un stimulent al sistemului nervos central. Cu doar cateva exceptii, precum menta, musetelul sau ghimbirul, multe sau mai bine spus majoritatea ceaiurilor contin cofeina. In fiecare 100 de grame de ceai se regasesc 11 miligrame de cofeina. Pentru ca, asa cum aminteam, nu exista inca o recomandare oficiala vis-a-vis de aportul de cofeina la copii, s-a incercat definirea unor limite cantitative acceptate la cei mici in functie de varsta si anume:
- 45 miligrame pe 24 de ore, in cazul copiilor cu varsta intre 4 si 6 ani.
- 62.5 miligrame pe 24 de ore, pentru copii cu varsta intre 7 si 9 ani.
- 85 miligrame pe 24 de ore, pentru copii cu varsta intre 10 si 12 ani.
In cazul copiilor cu varsta sub 4 ani nu se recomanda administrarea de ceaiuri cu continut de cofeina, acestia urmand sa primeasca ceaiurile simple sau amestecuri special concepute pentru grupa lor de varsta, cu mentiunea ca trebuie luate in considerare si alte recomandari vis-a-vis de alte posibile reactii nedorite, in urma consumului de ceai.
Indiferent de varsta este bine sa evitati ceaiurile indulcite, pe cele gata preparate din comert, sau alte bauturi etichetate ca fiind pentru copii. Aceste bauturi aduc un exces de zahar in dieta celor mici, predispun la aparitia cariilor dentare si nu au nicio valoare nutritiva. De asemenea, copiii sunt mult mai sensibili la aditivii, colorantii alimentari, motiv pentru care pot aparea reactii alergice dupa consumul de astfel de bauturi.
Si totusi, ceaiul la bebelusi este o practica des intalnita. Exista pana in prezent, din pacate, familii care considera ceaiul un aliment si il ofera copiilor ca substitut pentru o masa. Acest tip de bautura trebuie folosit doar daca exista posibilitatea unor beneficii medicale, fiind permise doar plantele care sunt recomandate si aprobate de catre medicul pediatru sau de familie al celui mic. Atunci cand se doreste administrarea de ceai la bebelusi, el nu trebuie amestecat cu laptele matern sau cu formula de lapte pe care o primeste. Neavand nici un aport caloric sau valoare nutritiva, copilul pierde practic o masa sau parte dintr-o masa a zilei cosumand o astfel de dilutie de lapte.
Utilizarile ceaiului, mai ales la varste mici, trebuie limitate la situatii precum:
- Colici abdominale –ceaiul de chimion, fenicul, musetel si menta.
- Agitatie sau anxietate – ceaiul de musetel.
- Greata si varsaturi – ceaiul din radacina de ghimbir.
Important de retinut este faptul ca orice copil poate dezvolta reactii alergice sau adverse dupa consumul de ceaiuri din plante. Cele mai frecvente reactii adverse sunt:
Cel mai prudent este sa utilizati doar ceaiuri sau amestecuri de ceaiuri recomandate sau avizate de catre autoritatile in domeniu, nu ezitati sa cereti sfatul si aprobarea medicului de familie sau pediatrului inainte de a administra orice tip de ceai. In cazul bebelusilor alaptati, efecte benefice au fost raportate la cei mici, ale caror mame consuma, ele insasi, anumite ceaiuri din plante.
Citeste si Hidratarea corecta a bebelusului
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru