Ceaiuri pentru fertilitate
Infertilitatea este o conditie comuna cu implicatii psihologice, economice, demografice si medicale importante. Infertilitatea cuplurilor este o problema din ce in mai mai frecventa si are cauze multiple, fiind implicat si factorul feminin, dar si cel masculin. Este o conditie medicala unica pentru ca implica un cuplu, nu un individ, si se refera la imposibilitatea procreerii dupa 12 luni de contact sexual neprotejat in cazul femeilor sub 35 de ani, respectiv 6 luni in cazul femeilor de peste 35 de ani.
In 26% din cuplurile infertile, cauza este determinata de factorul masculin (hipogonadism, defecte post-testiculare, disfunctia tubilor seminiferi). Dintre factorii feminini, cei mai frecventi sunt: disfunctia ovulatorie – 21% si factorul tubar – 14%. Cauza nu poate fi identificata in 28% din cazuri.
Homeopatia isi gaseste locul ca metoda complementara si alternativa in tratamentul infertilitatii, atunci cand cauza este cunoscuta ca neimplicand un factor organic, cum ar fi sterilitatea de cauza tubara (obstructia tubara, absenta chirurgicala a trompelor).
Investigatiile care se fac pentru a pune diagnosticul pot fi si invazive si, de multe ori, diagnosticul nu este pus imediat. Perioada care trece de la stabilirea diagnosticului pana la obtinerea unei sarcini implica o incarcatura negativa suplimentara ce planeaza asupra viitoarei mame, iar stresul psihic actioneaza si el negativ, prin hormonii eliberati.
Multe cupluri apeleaza la medicina alternativa ca urmare a implicatiilor psihologice majore ale acestei probleme.
Ceaiuri ce pot fi folosite ca terapie adjuvanta in cresterea fertilitatii unui cuplu
Zmeura si ceaiul din frunze de zmeura rosie pot fi utile in tratamentul infertilitatii prin continutul ridicat de vitamine (B, C), minerale (Mg, Cu, Fe) si acid folic. Ajuta la tratarea tulburarilor hormonale si imbunatatesc circulatia sangvina la nivelul organelor genitale interne.
Napraznicul este o planta cu un continut bogat de progesteron de origine vegetala. Poate fi folosit atat de femei, cat si de barbati pentru tratarea tulburarilor de dinamica sexuala si infertilitate (hipogonadism). Este un supliment alimentar ce poate fi folosit si in tratarea cistitelor, a infectiilor vaginale, dar si in cazul barbatilor cu spermatozoizi „lenesi” (cu mobilitate scazuta).
Cretisoara este o alta planta ce contine progesteron, ajutand la tratarea problemelor hormonale (ovare polichistice, cicluri menstruale neregulate, sangerari intermenstruale, cicluri anovulatorii, deficit de progesteron) si a infertilitatii. Ajuta la relaxarea musculaturii uterine si, de aceea, multe femei cu boala abortiva il folosesc.
Ginsengul este benefic ambilor parteneri. In cazul femeilor, ajuta la reglarea ciclului menstrual si tonifica aparatul reproducator, pe langa efectele benefice asupra intregului organism. La barbati, creste productia de spermatozoizi, libidoul si circulatia sangvina la nivelul penisului.
Trifoiul rosu poate fi folosit de ambii parteneri, fiind una dintre cele mai eficiente plante ce ajuta la tratarea infertilitatii. Are un continut bogat in vitamine si minerale ce au un rol important in cresterea libidoului si echilibrarea hormonala.
Agnus castus (fructul castitatii) actioneaza intr-un mod inca necunoscut asupra oragnismului, ajutand la restabilirea echilibrului hormonal si la cresterea libidoului.
Branca-ursului stimuleaza functia ovariana si regleaza balanta hormonala, contribuind, astfel, la cresterea fertilitatii feminine.
Coada-soricelului este o planta recunoscuta pentru multiplele beneficii pe care le aduce la nivelul organelor genitale feminine. Ceaiul de coada soricelului regleaza ciclul menstrual, stimuleaza ovulatia, previne infectiile vaginale si sporeste fertilitatea.
Chiar si banala urzica este de folos pentru ca poate avea efecte benefice asupra fertilitatii. Are rolul de a pregati uterul pentru sarcina si de a stimula ovarul sa elibereze ovocite, ce urmeaza a fi fertilizate de spermatozoizi.
Text: Dr. Laura Tigoianu, Obstetrica-Ginecologie