Cei 5 care iti saboteaza relatia
La inceput totul e frumos. Ne promitem dragoste vesnica si juram ca noi nu vom ajunge la fel ca cei care se despart. Ne promitem noua si unul altuia ca vom pastra dragostea vie si nimeni si nimic nu va putea sa ne desparta. Zis si facut, insa dupa o vreme, in ciuda juramintelor si a faptului ca incercam sa le respectam, relatia incepe sa se deterioreze si ajungem sa uitam cum ne iubeam candva. Desi ne iubim in continuare, relatia merge in directia opusa viselor noastre.
Ce s-a intamplat? Cine ne-a sabotat relatia?
Sigur, multi spun ca este obisnuinta, rutina, certurile, dar sunt si motive pe care putini le observa.
1.Convingerile noastre. Habar n-avem ca felul in care gandim ne va influenta longevitatea relatiei. Nu realizam decat foarte tarziu, si asta destul de rar, ca asteptarile noastre nerealiste ne pot sabota relatia. Visam la o iubire ca in filme, plina de pasiune, in care el, respectiv ea, face, drege, vine, pleaca, ne spune, ne surprinde. Avem un scenariu imprumutat din povesti sau din filme. Avem asteptari nerealiste de foarte multe ori si suntem dezamagiti. Ii acuzam in minte sau in fata pe cei de langa noi ca nu mai sunt cum erau si ne simtim tradati.
2.Problemele financiare sunt un motiv destul de serios care ne poate deteriora relatia. Spunem ca banii nu conteaza si ca important este sa ne iubim. Dar sa fim realisti, nu prea te poti iubi mult daca nu ai ce pune pe masa si nu ai bani sa platesti chiria. Sigur, la inceput dragostea tine de foame si natura poate sa ne fie casa, insa nu pentru mult timp. Pe de alta parte, orice costa, iar un cuplu care locuieste impreuna trebuie sa gestioneze si capitolul financiar. Iar daca nu sunt bani, foarte repede vor incepe discutiile, acuzatiile, asteptarile. Banii ne asigura supravietuirea in primul rand, fie ca ne place sau nu, iar atunci cand aceasta este pusa in pericol, instinctul de conservare isi cere drepturile. Problemele financiare repetate erodeaza o relatie.
3.Lipsa de comunicare este deja un laitmotiv si din aceasta cauza si semnificatia ei s-a perimat. Ce inseamna, de fapt, lipsa de comunicare? Nu inseamna ca partenerii nu mai comunica unul cu altul. Multe cupluri vorbesc toata ziua despre copii, cumparaturi, vreme, stirile de la tv etc. Nu despre aceasta comunicare este vorba, ci despre a spune celuilalt cand si ce nu-ti place, ce iti doresti, ce asteptari ai, ce poti oferi. Toate acestea, reprimate sau ascunse sub pres, nu vor aduce niciun beneficiu relatiei. Dimpotriva!
4.Posesivitatea si gelozia nu duc nicaieri. Este foarte greu sa intelegem ca nimeni nu poseda pe nimeni. Nici certificatul de casatorie, nici dragostea sincera si curata pe care o purtam cuiva nu ne dau dreptul sa posedam. Multi cred ca gelozia inseamna iubire, eu cred ca inseamna nesiguranta si teama. La inceput, indragostitii vad unul in ochii celuilalt intreaga lume si nu au nevoie sa mai interactioneze cu nimeni. Isi sunt de ajuns unul altuia, insa dupa o vreme bine ar fi sa revina la normalitate. Traiul in simbioza nu ne va lungi relatia, dimpotriva!
5.Lipsa dovezilor de iubire; sigur, stim ca ne iubim, insa nu este de ajuns. Avem nevoie sa ni se aminteasca din cand in cand acest lucru si sa fie intarit cu cate o dovada. Fie ca e vorba de un “te iubesc”, de pregatirea mancarii preferate, de cumpararea bijuteriei preferate, de oferirea unei flori, de o strangere de mana, de o imbratisare, de un compliment. Venite cand te astepti mai putin, pot face minuni. Poate ca celalalt stie ca este iubit, dar vrea sa o mai si auda sau sa o vada efectiv.
Text: Psiholog Loredana Andrei