Cel mai des intalnite motive de divort
Divortul ar trebui sa fie ultima solutie in cazul unui mariaj cu probleme, mai intai de toate efortul partenerilor meritand a fi canalizat in sfera imbunatatirii comunicarii, gasirii de solutii optime sau pentru a se cunoaste mai bine unul pe celalalt. Insa, cu toate acestea, partenerii opteaza pentru aceasta solutie, iar statisticile arata ca rata divorturilor este in crestere.
Motive de divort…
Ca motive temeinice de desfacere a unei casatorii prin divort, deoarece continuarea casatoriei a devenit imposibila pentru cel ce solicita divortul, sunt invocate urmatoarele:
– parasirea nejustificata a domiciliului conjugal de catre partener;
– adulterul;
– violenta, agresiunea verbala sau fizica manifestata de partener;
– incompatibilitatea fiziologica;
– boala incurabila a unuia dintre soti, ascunsa celuilalt sot la incheierea casatoriei;
– refuzul sau evitarea raporturilor sexuale cu partenerul, lipsa nejustificata a acordului de a face sex cu partenerul;
– atitudini sau comportamente necorespunzatoare ale unuia dintre soti vizavi de indeplinirea rolului in familie sau… nepotrivirea de caracter.
Din ce in ce mai des, cuplurile invoca aceasta nepotrivire de caracter atunci cand ajung sa se desparta, fie ca este vorba de un cuplu tanar care a experimentat casatoria vreme de 2-3 ani sau de numai cateva luni, fie ca este vorba de cupluri mature casatorite de peste 10 ani. Bineinteles ca in spatele banalului motiv de nepotrivire de caracter pot sta mai multe motive reale sau, pur si simplu, dupa perioada petrecuta impreuna, partenerii descopera ca sentimentele de iubire care odata i-au legat acum sunt in transformare sau, cunoscand mai bine persoana aleasa, constata ca nu este acea persoana in care poti avea incredere sau alaturi de care poti rezolva problemele ivite in cuplu. Patrunzand putin mai adanc in acest motiv de separare – nepotrivirea de caracter -, putem descoperi, de fapt, declaratii despre dispute in acel cuplu, discutii in contradictoriu, refuzul de a-l intelege pe celalalt, lipsa aprecierii partenerului, lipsa implicarii in gasirea de solutii optime de rezolvare a conflictelor sau diferitelor probleme, lipsa de angajament, eforturi minimale sau inexistente pentru salvarea casniciei, infidelitatea sau acceptarea flirtului de dragul amuzamentului sau distractiei etc. Multe dintre aceste aspecte conduc la violenta. Gelozia este una dintre cauzele violentelelor in cuplu, iar multe cupluri ajung sa se desparta din acest motiv. Certurile legate de bani, neintelegerile rezultate din obiective diferite ale partenerilor, lipsa efortului comun pentru bunastarea familiala etc. conduc multe cupluri catre decizia de separare. Un alt motiv destul de des intalnit la cuplurile care divorteaza este influenta daunatoare si intruzivitatea socrilor. Uneori, gradul de implicare al socrilor devine nebenefic pentru cuplu. Un alt factor determinant de separare maritala ar putea incadra raportul intre nivelul asteptarilor de dinainte de casatorie si realitatile evidentiate in timpul casatoriei. Uneori, aceasta balanta poate fi inclinata foarte usor daca asteptarile sunt prea mari de la partener, totodata putand aparea dezamagirile. Viata reala nu se aseamana cu cea din romanele de dragoste sau din filme. Asteptarile nerealiste sunt in raport direct proportional cu dezamagirile.
Divortul este apreciat ca fiind un eveniment foarte stresant in viata unui om, dupa unele opinii fiind al doilea eveniment stresant ca intensitate dupa decesul unui membru al familiei. Persoanele divortate tind sa aiba mai multe probleme de sanatate si probleme psihologice decat persoanele casatorite.
Efecte negative ale divortului:
– multi barbati, dupa divort, recurg la consumul de alcool;
– singuratatea de dupa divort poate conduce catre stres, insomnie si chiar catre unele boli, des intalnita fiind hipertensiunea arteriala;
– persoanele care au suferit de pe urma unui divort pot deveni pesimiste, timide si sensibile in fata criticilor; stima de sine poate fi afectata.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou