Cele 4 feluri de intimitate specifice relatiilor frumoase
Experienta intimitatii este complicata si inteleasa gresit de cele mai multe ori, atat de catre cei care formeaza un cuplu de mai mult timp, cat si pentru cei care abia s-au cunoscut. Majoritatea celor implicati intr-o relatie au trait acest gen de momente, in care au interpretat gresit motivele sau dorintele iubitului/iubitei. Fiecare persoana are o definitie diferita despre intimitate, iar presupunerile incorecte dintre parteneri sunt ceva destul de comun.
Discrepantele despre care discutam pot afecta serios asteptarile si rezultatele, pentru ca tind sa se intample mult mai des decat realizeaza oamenii. Sunt multi cei care, fara sa vrea, fac tot felul de presupuneri gresite si genereaza astfel situatii pe care nu si le-ar fi dorit.
Exista posibilitatea ca unul dintre parteneri sa se simta sufocat, cand de fapt celalalt nu intentiona altceva in afara de a-si exprima dragostea si afectiunea. Se mai poate ca unul dintre parteneri sa aiba nevoie de timp pentru sine si sa nu anunte faptul ca a plecat undeva sau ca s-a retras intr-un loc unde sa fie singur. Celalalt partener poate fi dezamagit in acest caz, legatura dintre ei parandu-i-se sub asteptarile pe care le-a avut.
1. Intimitate fizica
Persoanele care prefera sa se conecteze din punct de vedere fizic in primul rand, se simt dorite atunci cand partenerii ofera si primesc atingeri care sa le trezeasca simturile. Atingerile compatibile ca ritm, frecventa si stil, pot sa-i apropie foarte mult si foarte repede in cazul in care amandoi isi doresc acelasi lucru in acelasi fel. Pentru ca ideea de intimitate este atat de des corelata cu atingerea, acesta este punctul cel mai confortabil din care sa incepem analiza. Din cauza fricii de a nu-si ofensa partenerul/partenera, sau pentru a nu genera o situatie neplacuta, multe cupluri nu ajung la un nivel suficient de conexiune la nivel fizic.
2. Intimitate emotionala
Daca pentru unul sau ambii parteneri exista o nevoie de a fi intelesi si perceputi la un nivel mai profund, de a fi acceptati inainte de a trece la intimitate de orice fel, este esential ca cealalta jumatate sa-si dea cu adevarat silinta pentru a se ajunge in acel punct. A fi deschis in a-ti impartasi emotiile reprezinta pentru majoritatea oamenilor cea mai importanta fundatie pe care se poate construi o viitoare conexiune intima de alta natura. Atunci cand ai siguranta ca partenerul intuieste si intelege, ca poate sa te sprijine in experienta ta emotionala, poti sa te linistesti; cu o astfel de persoana, orice interactiune intima este una sigura.
3. Intimitate mentala
Atunci cand isi pot impartasi cele mai personale ganduri unul altuia, cele mai ascunse sentimente sau motivatii pentru anumite actiuni, ei pot sa creeze ceea ce se numeste „contopirea mintilor”. Este un fenomen care poate sa dea senzatia fiecaruia ca locuieste in mintea celuilalt. Atunci cand simt ca opiniile si ideile pe care le au conteaza cu adevarat pentru partener/a, impartasesc totul cu mai multa deschidere, devenind in acelasi timp si mai vulnerabili.
4. Intimitate spirituala
Pentru majoritatea dintre noi, „spiritual” inseamna a se simti parte din ceva mai mare decat propria persoana, ceva care ne face sa ne simtim umili si care ne imbogateste personalitatea in acelasi timp. Partenerii care se simt ca si cum ar trai aceasta experienta impreuna devin mai solidari si mai apropiati, acesta fiind singurul fel in care pot atinge acest nivel al relatiei. Ei se pot folosi de un loc cunoscut pentru proprietatile lui „spirituale” sau pot atinge aceasta stare sub o cascada intr-o padure superba.
Citeste si Sufletul pereche. Cum il recunoastem?
Text: Ionut Solescu
Sursa: yourtango.com