Cele mai frecvente afecțiuni din sfera ginecologică care necesită intervenție chirurgicală
Încă de la debutul primei menstruațiii (menarhă ), reprezentantele sexului frumos se confruntă cu diferite situații legate de sfera ginecologică. Fie că e vorba de dureri menstruale, dureri la contactul sexual sau dureri continue, nelegate de perioadele ciclului menstrual, acestea conduc pacientele la cabinetul ginecologic.
Cele mai frecvente afecțiuni din sfera ginecologică necesită tratament medical, însă există o vastă categorie de afecțiuni care necesită tratament chirurgical. Acestea sunt împărțite în afecțiuni acute – care necesită intervenție imediată, și afecțiuni cronice – care au perioadă de evoluție îndelungată, în cazul cărora intervenția chirurgicală este cel mai frecvent programată, dar, de asemenea, în intervenții chirurgicale cu risc scăzut sau ample, din punct de vedere al riscurilor sau a duratei intervenției. În acest articol voi prezenta principalele urgențe din sfera ginecologică, precum și principalele afecțiuni cronice și tratamentul lor.
Cele mai frecvente urgențe chirurgicale ginecologice
În cazul femeilor active sexual, la vârsta fertilă, cele mai frecvente urgențe chirurgicale sunt sarcina extrauterină ruptă, chistul ovarian eclatat (rupt) și torsiunea anexială / ovariană.
- Sarcina extrauterină ruptă
Majoritatea sarcinilor ajung să se dezvolte în cavitatea uterină, însă există un procent de 1-2% în care oul (rezultat în urma fecundării ovocitului de către spermatozoid în trompa uterină) nu ajunge în uter, acesta rămânând cantonat în afara zonei normale de implantare. Dezvoltarea sarcinii în afara cavității uterine nu este posibilă și predispune pacienta la riscuri majore în cazul nediagnosticării precoce. Simptomele și semnele de alarmă care apar în cazul sarcinii extrauterine rupte sunt: lipsa menstruației (amenoree), test de sarcină pozitiv, sângerare pe cale vaginală, durere bruscă, ca un pumnal, în abdomenul inferior, greață / vărsături, lipotimie (leșin). În cazul acestor simptome, pacienta trebuie să fie evaluată clinic și paraclinic, prin efectuarea unei ecografii transvaginale. Cele mai frecvente situații care predispun la apariția sarcinii extrauterine sunt: – sarcină sau sarcini extrauterine în antecedente, infecții în sfera genitală (cu predilecție boala inflamatorie pelvină), pacientă supusă tehnicilor de reproducere umană asistată.
- Chistul ovarian rupt
Chistul ovarian rupt și torsiunea anexială sau ovariană apar frecvent la pacientele tinere, însă nu este exclus să apară și la fetițe sau la paciente virgine. Durerea acută, bruscă, aparută în etajul abdominal abdominal inferior, care iradiază ( “se duce”) pe unul din membrele inferioare, însoțită sau nu de greață / vărsături sau lipotimie, sunt cele mai frecvente simptome care pot apărea, ele fiind motivul prezentării la cea mai apropiată camera de gardă sau solicitării ambulanței. În cadrul investigațiilor pentru infertilitate, în funcție de suspiciunea clinică și/sau paraclinică, i se poate recomanda laparoscopia, în timpul căreia se evaluează organele genitale interne, pelvisul și adomenul.
- Torsiunea anexială / ovariană
Frecvent, femeile adulte sau aflate la menopauză se confruntă cu patologii cronice care necesită intervenție chirurgicală; cea mai frecventă patologie fiind fibromul (leiomiom ) uterin. Cauza certă a dezvoltării fibromului nu este cunoscută. Fibromul poate fi unic sau multiplu și poate da sau nu simptomatologie ( sub formă de sângerări sau dureri pelvine) pacientei. Funcție de discuția cu pacienta legată de discomfortul creat sau simptomele resimțite, examenul clinic și investigațiile paraclinice, împreună cu pacienta, se ia sau nu decizia chirurgicală. Nu toate fibroamele uterine necesită intervenție chirurgicală.
Un număr considerabil (însă nu suficient de mare, având în vedere incidența acestor afecțiuni) de paciente aflate în menopauză se adresează medicului ginecolog pentru tulburări urinare, tulburări de defecație sau disconfort în zona genitală. Principalii factori favorizanți pentru apariția acestor tulburări sunt nașterile multiple pe cale vaginală, obezitatea, fumatul, modificărilor hormonale în menopauză și perimenopauză (reducerea considerabilă a hormonilor sexuali – estrogeni și progesteron ) scad elasticitarea țesuturilor din zona pelvină, astfel poate exista “o coborâre” a organelor pelvine – vezica urinară, uterul și rectul. În cadrul consultului ginecologic, se evaluează gradul afectării calității vieții pacientei, tipul și gradul afecțiunii și se elaborează recomandări legate de stilul de viață. În funcție de tipul și gradul afecțiunii, pacientei i se poate recomanda un tratament medicamentos cu reevaluare ulterioară sau tratament chirurgical.
Afecțiunile descrise anterior fac parte din sfera ginecologică non-oncologică, însă există o multitudine de afecțiuni oncologice în sfera ginecologică, printre care se mai des întâlnite sunt: cancerul mamar, cancerul de col uterin, cancerul endometrial (de corp uterin ), cancerul ovarian, cancerul vulvar. Ordinea reprezintă frecvența cu care acestea apar în populația generală. Uimitor este că, în cazul primelor 2 tipuri de cancer avem metode de screening, mai exact pentru cancerul mamar – mamografia și pentru cancerul de col uterin – testul Babeș-Papanicolau și Genotiparea HPV și totuși, România este fruntaşă în Europa la numărul de cazuri noi și decese înregistrate anual. Informații legate de prevenția prin vaccinul anti-HPV, momentul debutului screening-ului, periodicitatea consultului ginecologic, a testului Babeș-Papanicolau și a mamografiei le poți afla de la medicul tău ginecolog; nu uita că aceste teste pot trage semnale de alarmă, astfel încât să pot fi luate măsuri din timp!
Sunt aici să te ajut, dar lucrăm în echipă!