Cele mai frecvente boli venerice la barbati
Bolile cu transmitere sexuala sunt afectiuni ce se transmit in timpul actului sexual neprotejat. Cele mai cunoscute BTS-uri la barbati sunt: gonoreea, sifilisul, infectiile cu Chlamydia, Trichomonas, Mycoplasma, Ureaplasma, hepatitele virale (A,B,C), infectiile virale cu HIV, HPV si Herpes Simplex tipul 1 si 2.
Factorii de risc, diagnosticul si tratamentul celor mai intalnite boli venerice la barbati
Printre factorii de risc al contractarii bolilor cu transmitere sexuala la barbati se numara: contactul sexual neprotejat (fara prezervativ), parteneri sexuali multipli, statusul necasatorit, varsta tanara (15-24 ani), partener sexual nou in ultimele 60 de zile, antecedente de BTS, consumul de droguri ilicite.
Complicatiile infectiilor cu transmitere sexuala la barbati pot duce la infectii ale tractului genito-urinar (cistite, prostatite, epididimite), infertilitate, afectarea majora a functiei hepatice si un risc crescut de dobandire si transmitere a virusului HIV (deces).
Diagnosticul si tratamentul BTS-urilor se bazeaza pe simptome specifice, cum ar fi: secretia uretrala, leziuni genitale ulcerative sau non-ulcerative, Totusi, multi pacienti pot fi asimptomatici, aceasta ducand la cresterea aparitiei complicatiilor si a transmiterii infectiilor in comunitate.
Cele mai intalnite boli cu transmitere sexuala la barbati:
Cea mai frecventa BTS la barbati este uretrita. Este cauzata de multipli germeni, cum ar fi: Neisseria gonoree, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Gardnerella, si multi alti germeni gram pozitivi si negativi. Simptomele sunt tipice: durere sau jena la urinare si aparitia unei secretii uretrale. Identificarea germenilor se face foarte usor, microscopic, prin coloratii speciale sau culturi. Tratamentul este intotdeauna tintit cu ajutorul antibiogramei.
Cistita este o alta afectiune comuna in randul barbatilor, dar cu o incidenta mult mai mica decat uretrita. Apare prin ascensiunea germenilor de la nivelul uretrei pana la nivelul vezicii urinare. Aceiasi germeni sunt implicati in producerea acestei infectii.
Prostatita si epididimita sunt mult mai rare decat uretrita sau cistita. Cei mai frecventi germeni implicati sunt gonococul si Chlamydia, infectia producandu-se prin migrarea acestora din uretra, care este conectata cu prostata si ductul deferent. Prostatita se manifesta prin durere pelvina joasa si tulburari de mictiune. Simptomele epididimitei sunt inflamarea scrotului (inrosirea si umflarea scrotului) cu durere importanta.
Herpesul genital reprezinta o infectie virala, cu o leziune tipica. Aceasta apare cel mai frecvent la nivelul penisului (in zona glandului) si este extrem de dureroasa. Virusul se transmite foarte usor, prin contact sexual, mai ales cand leziunea este activa.
Sifilisul produce o leziune tipica si la femei si la barbati. Poate aparea atat la nivelul penisului cat si la nivelul scrotului. Sancrul sifilitic este leziunea specifica sifilisului. Este nedureroasa, are un contur regulat si margini rosii ce inconjoara o depresiune cu detritusuri tisulare. Sancrul este extrem de contagios.
Bolile cu transmitere sexuala includ afectiuni multiple si nu doar la nivelul organelor genitale ale barbatului, iar pentru unele dintre ele nici nu s-a descoperit pana acum un tratament curativ, ci doar simptomatic (virusul HIV si HPV).
Text: Dr. Laura Tigoianu, Obstetrica-Ginecologie