Cele mai frecvente defecte de dezvoltare ale organelor genitale la adolescente
Pacienta adolescenta trebuie sa fie examinata pelvic la menarha sau cel mai tarziu la liceu, apoi regulat cand devine activa sexual sau cand simte nevoia. Diagnosticul precoce al unui defect de dezvoltare al organelor genitale este important deoarece necesita stabilirea sexului in perioada neonatala, iar conduita stabilita in aceasta perioada poate minimaliza problemele psihologice.
Defecte de dezvoltare ale organelor genitale
- Hiperplazia adrenala congenitala. Aceasta afectiune apare cand reglarea enzimatica a biosintezei cortizonului si aldosteronului este modificata la diferite nivele. Defectul 21-hidroxilazei este cea mai comuna cauza a virilizarii nou-nascutului de sex feminin. Incidenta este de 1/5000 de nasteri si este considerata a avea o transmisie autozomal recesiva. Diagnosticul se pune pe nivele urinare ale pregnanetriol si 17-cetosteroizi si nivele plasmatice de 17-hidroxiprogesteron care sunt crescute. Organele genitale feminine, gonadele, precum si gradul de inchidere a orificiului urogenital variaza. Marirea clitorisului si accentuarea „faldurilor” labiale sunt caracteristice. Tulburarea este progresiva daca nu este tratata, iar tratamentul implica administarea de cortizon pe o perioada nedefinita.
- Ingestia materna de progesteron sintetic poate duce la o masculinizare a fatului feminin. Aceasta masculinizare este limitata la nivelul organelor genitale externe. Clitorisul este marit si labiile pot fi uneori unite, dar uterul, trompele si vaginul sunt normale. In acest caz tratamentul consta in reducerea clitorisului si a corectiei chirurgicale a labiilor unite.
- Ingestia de adrogeni de catre copii prin intermediul preparatelor cu actiune androgenica, cum sunt medicamentele, unguentele scalpului sau parului. Manifestarile clinice si tratamentul sunt aceleasi ca si in cazul ingestiei materne de progesteron.
- Tumori adrenale ce duc la aparitia virilizarii organelor genitale trebuie suspectate la copiii care au valori crescute ale 17- cetosteroizi urinari.
- Hermafrodismul adevarat. Genotipul majoritatii hermafroditilor adevarati este de 46XX, astfel ca organele sexuale externe pot fi femine, masculine sau ambigue. Exista posibilitatea prezentei atat a organelor genitale interne masculine, cat si feminine. Cel mai important aspect il reprezinta stabilirea sexului, care implica educarea copilului potrivit cu aspectul dominant si cu corectarea chirurgicala. Organele genitale care nu corespund sexului stabilit trebuie sa fie extirpate.
- Testiculul feminizat. Insensibiliitatea androgenica este caracterizata printr-un genotip 46XY si un fenotip feminin. Clinic se descrie un vagin ce se termina intr-o punga oarba si testiculele sunt prezente in labii. De cele mai multe ori aceste persoane sunt educate ca fiind de sex feminin, desi au un deficit de receptori androgenici. Organele genitale externe pot sa apara intr-o forma incompleta de virilizare. Tratamentul implica extirparea testiculului dupa pubertate, deoarece creste riscul de malignizare a acestuia.
- Tumori virilizante materne din timpul sarcinii pot duce la o masculinizare a fatului feminin. Aspectul clinic, cat si tratamentul sunt similare cu cele ale ingestie de progesteron sintetic.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 22% REDUCERE.