Cele mai frecvente motive de cearta in cuplu
Fericirea intr-un cuplu poate fi umbrita de certurile prea dese si cuvintele grele pe care cei doi parteneri si le adreseaza. Consideri ca, daca ai spus tot ce aveai de spus intr-o cascada de reprosuri si acuze usturatoare, apele se linistesc. Tu poate te calmezi, dar in sufletul celuilalt este furtuna. Atmosfera tensionata nu le mai permite partenerilor sa se centreze pe identificarea solutiilor, ci pe gasirea unui vinovat. Orice relatie este presarata cu certuri, mai mari sau mai mici, in functie de temperamentul partenerilor, dar si de calitatea relatiei. Cearta constructiva este aceea in care te focalizezi pe rezolvarea problemei, nu pe construirea unui portret negativ al partenerului. Neintelegerile frecvente si explozive traduc probleme nerezolvate si, de cele mai multe ori, o incompatibilitate intre parteneri.
Cercetatorii de la Universitatea Baylor au efectuat un studiu care a relevat faptul ca adevaratul motiv al conflictelor dintr-un cuplu este lupta pentru putere, ambii parteneri dorindu-si sa fie factori dominanti in relatie. Dincolo de aceasta nevoie de putere, motivele pentru care ne certam sunt destul de banale, dar ascund intrebari pe care ar trebui sa ni le adresam fara sa ne mintim pe noi insine.
Motive frecvente de cearta in cuplu:
- Banii
Se spune ca drumul spre divort este pavat cu probleme financiare. Banii reprezinta, conform studiilor, principalul motiv de cearta intr-un cuplu. Contributia lor la sentimentul nostru de bunastare personala este semnificativa. Lipsa grijilor pentru ziua de maine este unul dintre factorii determinanti care asigura linistea in familie. Cercetatorii ne avertizeaza ca, peste un anumit nivel, banii nu mai reprezinta o sursa de fericire. Insa nu doar numarul lor genereaza conflicte in cuplu, ci si modul in care sunt cheltuiti. Cum putem evita ca banii sa ne saboteze relatia? Totul trebuie inceput in faza incipienta a relatiei cand o discutie pe tema modului cum partenerul se raporteaza la bani ar fi extrem de utila. Este important de stiut si modalitatea in care au fost gestionati banii in familia partenerului deoarece modelul poate fi preluat cu usurinta.
- Sexul
Fie ca e vorba de stres, de probleme financiare, de lipsa timpului sau de diminuarea atractiei, unul dintre parteneri isi poate pierde interesul pentru sex. Partenerul refuzat se simte neglijat sau tradat, pierzandu-si increderea in celalalt. O buna comunicare intre cei doi poate identifica motivul scaderii atractiei sexuale si poate ajuta la rezolvarea problemei.
- Nevoia de atentie
O relatie este un organism viu care se hraneste cu dragoste, zambete, gesturi, cuvinte si fapte. Este o nevoie fundamentala, aceea de a ne simti iubiti, apreciati si recunoscuti. Reprosurile si criticile nu hranesc relatia de iubire, ci o distrug, putin cate putin.
- Treburile zilnice
Treburile casnice scurteaza timpul petrecut impreuna. Intrebari de genul: „Cine duce gunoiul?”, „Cine spala vasele?”, „Cine gateste?” si „Cine duce copiii la scoala?” pot genera adevarate frustrari care distrug imaginea idilica despre viata de cuplu. Evita sa iei asupra ta povara rezolvarii tuturor acestor sarcini! Planificarea activitatilor zilnice, in care ambii parteneri sa fie implicati, este extrem de utila.
- Prietenii si familia
Prietenii si familia pot provoca si ei animozitati, mai ales daca sunt extrem de intruzivi si patrund in spatiul intim al celor doi mai mult decat este necesar. Ei nu trebuie indepartati de tot din viata cuplului, dar trebuie sa le fie limitata interventia.
- Copiii
Suprafocalizarea pe copii duce la neglijarea partenerului si la diminuarea timpului petrecut impreuna. Impartirea sarcinilor este necesara si in acest caz. Comunicarea si empatia pot face minuni intr-o relatie. Asa cum intr-un dans este nevoie de doi, la fel, pentru a mentine o relatie armonioasa, este necesar ca ambii parteneri sa depuna eforturi.
Text: Psiholog Dana Comanescu