Cele mai frecvente temeri ale femeilor. Pot ramane insarcinata daca… ?
Sigur ca exista numeroase mituri si legende legate de perioada fertila a femeii si posibilitatea ca ea sa ramana insarcinata. Teoretic, femeia poate sa ramana gravida in orice perioada a ciclului menstrual – este adevarat ca riscurile sa ramana insarcinata in perioada mentruatiei sunt mai mici, dar exista. Un ciclu menstrual are o durata, in medie, de 28 de zile. Perioada fertila este considerata atunci cand are loc ovulatia, in ziua a14-a – in cazul in care ovulul nu este fecundat, apare urmatoarea menstruatie.
Multe femei uita sa-si ia contraceptivele o zi sau chiar mai multe zile, acest lucru crescand riscul ca ele sa nu mai fie protejate de aceste pilule. Iar a creste doza a doua zi nu reprezinta o solutie.
Pilula de a doua zi nu este sigura, inregistrandu-se numeroase sarcini sub acest tratament cu administrare unica.
Sunt sanse foarte mari ca o femeie la varsta fertila sa ramana insarcinata, atat timp cat are relatii sexuale neprotejate.
In cazurile in care s-au extirpat ovarele in urma unei interventii chirurgicale, nu exista riscul ca femeia sa ramana gravida, deoarece ovarul reprezinta organul producator de ovule, iar pentru a realiza un produs de conceptie (a ramane insarcinata), este necesar ca un spermatozoid sa fecundeze un ovul. Daca ambele ovare au fost extirpate, nu mai pot fi produse ovulele necesare reproducerii. In cazul extirparii unui singur ovar (glanda sexuala feminina, organ pereche, cu o dubla functie secretoare, externa si interna, producator al ovulelor si al hormonilor, glanda endocrina ce produce hormonii estrogeni), este posibila sarcina cu conditia ca celalalt ovar ramas sa fie capabil sa produca ovule. In cazul in care este necesara ovarectomia si doriti sa aveti un urmas, este necesara prelevarea de ovule pentru a fi plantate la o mama purtatoare in urma fecundarii in vitro.
Mitul varstei, referitor la capacitatea unei femei de a ramane insarcinata dupa varsta de 35 de ani, a fost clarificat in anul 2003 de catre Societatea Americana pentru Medicina Reproductiva (ASRM) care a demonstrat, pe baza studiilor clinice, faptul ca o femeie cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani de ani are 70 % sanse sa ramana insarcinata, iar dupa varsta de 40 de ani, sansele de a ramane insarcinata scad la 5%, conform ghidului ASRM. De asemenea, s-a demonstrat faptul ca o femeie cu varsta de 30 de ani prezinta 20% probabilitate de a ramane insarcinata la un singur contact sexual.
Conceptia potrivit careia poti ramane insarcinata doar pana la varsta de 35 de ani este una falsa, bazata pe unele studii efectuate in Franta intre anii 1670 si 1830, perioada in care modul de viata al femeii era total diferit fata de cel din zilele noastre, iar conditiile de viata si civilizatie erau precare: nu exista electricitate, apa curenta, accesul la serviciile medicale era limitat (chiar inexistent in unele arii geografice ale Frantei), la fel si cel la terapii si tratamente, iar medicamentele (antibiotice sau tratamente de fertilitate) lipseau. Multa lume crede ca recomandarile se bazeaza pe studii ample realizate in zilele noastre, dar acest lucru este fals. Asadar, o femeie clinic sanatoasa poate ramane insarcinata pana la aparitia menopauzei.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie