Cele mai întâlnite mituri despre sarcină şi naştere
Una dintre cele mai frumoase experiențe din viața unei femei, sarcina, poate fi o perioadă copleșitoare, plină de întrebări și curiozitate, la care cu siguranță primești nenumărate sfaturi, unele bune, pertinente, altele de-a dreptul ridicole, dar care pun semne de întrebare gravidei.
Majoritatea s-au născut din lipsa de informație, din hiper-protectivitate, din interpretări eronate ale informației deja existente.
Mai jos „disecăm” cele mai absurde mituri și încercăm să aflăm de unde au pornit.
- O burtă țuguiată însemnă că vine pe lume un băiețel, iar una rotunjită înseamnă că apare o fetiță. Înainte de apariția ecografului, oamenii nu aveau cum să știe ce sex are copilul din pântec, dar tare si-ar fi dorit, așa că au elaborat tot felul de teorii, care mai de care mai absurde. Felul în care o burtă este aranjată, nu înseamnă absolut nimic. Ține de musculatură, de felul în care stă copilul, de genetică.
- Dacă ridici mâinile deasupra capului, copilul se va sugruma cu cordonul ombilical. Peste 50% dintre copii au cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului la naștere, iar asta din cauza mișcărilor intrauterine ale fătului, fără nicio legătură cu mișcările mamei, dar odinioară, cumva, orice pățea fătul era din vina mamei.
- Dacă furi fructe sau legume, o să apară ca semne pe corpul Nou-născuții au semne pe corp, cu toții avem, dar e mai impresionant să spui că apar miraculos, ca o pedeapsă divină.
- Baia face rău gravidei. Băile fierbinți sunt contraindicate pentru că pot declanșa nașterea, iar mersul la piscină e contra indicat pentru că pot apărea infecții, dar asta nu înseamnă că femeile însărcinate trebuie să stea neîngrijite. Igiena este extrem de importantă, mai ales în sarcină.
- Trebuie să mănânce orice își doresc, altfel pierd sarcina. Poftele gravidelor sunt mereu un subiect de controversă și da, e recomandat să guste dacă tânjesc, dar nu înseamnă că pățește ceva fătul, dacă nu mănâncă orice își doresc. Până la urmă, dacă poftesc la pietre, nu înseamnă că trebuie să mănânce pietre!
- Sportul este periculos. Nimic mai fals și mai absurd, cu precizarea că sarcina nu este momentul pentru sporturi extreme. Mișcarea fizică ajută la păstrarea unei forme fizice optime, pregătește mama pentru naștere și o ține plină de voioșie și energie.
- Trebuie să mănânci cât pentru doi. Mitul acesta a pornit din 2 perspective: mai întâi, odinioară, mâncarea de calitate era o raritate, iar gravidele aveau avantajul sarcinii și „profitau”, din alt punct de vedere, în sarcină, multe femei scapă de regula pe care au respectat-o o viață întreagă, anume de a ține regim, a avea grijă de siluetă, așa că exagerează cu mâncarea. Adevărul e că nu e nevoie să mâncăm cât pentru doi, dar e nevoie să mâncăm sănătos, variat, mâncare de calitate și să fim echilibrate.
- Nu ai voie să faci sex. Exceptând recomandările stricte ale medicului, în situații cu adevărat riscante pentru făt, sexul este chiar încurajat. Crește nivelul endorfinei, crește stima de sine a gravidei, detensionează și relaxează. E drept, libidoul se diminuează considerabil în cazul unor gravide, dar nu e valabil pentru toate. Proasta înțelegere a corpului femeii și a felului cum se desfășoară o sarcină a făcut ca acest mit să fie considerat de actualitate și în zilele noastre.
- Femeile mai grăsuțe nasc mai ușor. Dimensiunea pelvisului nu are legătură cu greutatea, iar pentru nașterea vaginală, pelvisul e cel care permite fătului să iasă mai ușor sau mai greu. Cumva, e de credință populară, că femeile mai plinuțe sunt mai sănătoase și mai puternice. Nimic mai fals.
- Nu cumpăra nimic copilului până la naștere! Una dintre cele mai cunoscute mituri în România are la bază un trecut foarte trist. Rata mortalității la naștere era uriașă până acum câțiva ani, deci oamenii nu voiau să cheltuiască bani pe lucrușoare care nu ar fi fost folosite. În zilele noastre sunt extrem de rare cazurile în care copilașii mor la naștere, deci e mai mult decât recomandat să cumperi hăinuțe pe care să le speli și calci în tihnă, nu când ești lehuză.
Orice sfat alegeți să primiți, ascultați de instinctul matern, luați informații de la oameni educați, cu experiență și încercați să vă relaxați. Sarcina e doar un drum scurt. Călătoria abia începe cu adevărat când puiul de om se naște.
Farmaciile Catena sprijină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, prin oferirea cardului Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.