Cele mai întâlnite frici ale viitoarelor mămici: învață să le învingi
Senzația de frică, teamă, din punct de vedere medical reprezintă percepția de către gravidă a unei stări de disconfort psihic și fizic, secundar interacțiunii cu un stimul din mediul biotic ce este interpretat în mod corect sau fals de către femeie ca un pericol. Evident acest pericol poate fi real sau fals, însă cel mai important este modul în care reacționează gravida noastră în fața unui eveniment ce poate fi interpretat drept un pericol ce îi poate perturba activitatea fizică de zi cu zi, starea psihică și comportamentală.
Care este rolul medicului?
În cazul în care gravida prezintă temeri, indiferent de natura lor, trebuie să apeleze cu încredere la serviciile medicale specializate care să o ajute să depășească aceste momente delicate. În cazul în care gravida prezintă frici secundar evoluției imprevizibile a sarcinii, a momentului nașterii, a momentului în care va deveni mămică, a evoluției patologilor asociate și a statusului medical se recomandă ca viitoare mama să discute aceste frici cu medicul ei ginecolog. Dacă senzația de frică este de o cu totul altă natură gravida trebuie să discute această situație cu medicul ei de familie care o va consilia și îndruma către alte specialități medicale, cât și către serviciile de asistenta psihiatrică, psihologică, asistență maternală sau socială, etc.
Cele mai frecvente frici ale mamelor
Teama că viitoarea mămică nu se va descurca cu creșterea și îngrijirea bebelușului este secundară necunoașterii unor gesturi și cunoștințe minimale care să îi permită să gestioneze corect noile situații. Lipsa însușirii cunoștințelor ce privesc îngrijirea nou născutului, a abordării corecte a situațiilor tensionante ce apar în această perioadă imediat nașterii bebelușului și chiar și după, poate amplifica senzația de teamă, fapt ce conduce la gesturi și atitudini neconforme cu realitatea și cerințele de îngrijire și creștere ale nou-născutului. Senzația de frică sau teamă, că nou-născutul nu va lua în greutate este combătută prin achiziționarea unui cântar electronic și cântărirea bebelușului săptămânal, notarea rezultatelor într-un carnețel și confruntarea acestora cu rezultatele din tabelele ce conțin percentile de creștere și dezvoltare ale bebelușului pe categorie de vârstă, sex, timp. Deseori mămicile se confruntă cu frica ca cel mic să nu răcească, să nu dezvolte diverse patologii secundare contactului bebelușului cu diverși agenți patogeni (virusuri, bacterii, ciuperci, etc), însă dacă mama păstrează cu strictețe regulile de igienă personală și va limita pe cât posibil expunerea bebelușului în spații aglomerate (utilizarea mijloacelor de mers în comun, precum autobuzul, tramvaiul, taxi, etc, mersul la cumpărături prin spații cu mari aglomerări umane precum mall-urile, piețele publice, ), contactul bebelușului cu diverși vizitatori care nu se spală pe mâini înainte de a lua copilul în brațe (rude, prieteni ce vin în vizită), riscurile de contactare a patologilor secundare infectării cu agenți patogeni, scad spre zero.
Sărutarea nou-născutului pe obraji sau pe mânuțe de către vizitatori, constituie de asemenea gesturi care trebuie evitate deoarece nou-născutul duce în mod involuntar mâinile la guriță și în acest mod se poate contamina cu diverse bacterii, ciuperci sau virusuri. Frica că cel mic plânge fără motiv trebuie documentată și găsită cauza care îl determină pe cel mic să plângă. Majoritatea sfaturilor sunt axate pe schimbatul scutecului bebelușului la timp, alăptarea, însă rareori părinții bebelușului iau în considerare temperatura și umiditate din camera în care stă micuțul. Așadar pe lângă cântarul electronic necesar la cântărirea săptămânală a bebelușului, părinții trebuie să achiziționeze și o mini stație meteorologică de interior care să le indice temperatura și umiditatea din camera bebelușului ( temperatura trebuie să fie cuprinsă între 240C- 260C în prima săptămână de la naștere și apoi începând cu a 2- săptămână să fie coborâtă treptat până la intervalul 22oC- 24oC, iar umiditatea aerului să fie cuprinsă între 40% și 55 %). Evident că pot exista o mulțime de frici care fac parte sau nu din cutumele comportamentale ale grupului social din are gravida face parte, însă cu ajutorul medicului de familie, medicului ginecolog, medicului pediatru si a psihologului mama va depăși aceste frici.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu cardul Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.