Cele mai intalnite mituri in ginecologie
Stiinta ginecologiei ofera o paleta larga de informatii medicale referitoare la patologiile care intereseaza aparatul genital feminin. Practic, aparatul genital feminin cuprinde aparatul excretor, format din rinichi, uretere, vezica urina, uretra, si aparatul reproducator, format din ovare, trompele uterine, uterul si vaginul. Daca adaugam la functia de reproducere si implicatiile endocrinologice ale hormonilor ce au roluri bine definite si pe deplin intelese, vom intelege amplitudinea informatiilor medicale si implicatiile medicale care decurg din acestea − toate acestea fara a implica sfera chirurgicala care rezulta din tratamentul patologiilor din aceasta zona.
Menstruatie regulata versus fertilitate garantata
Unul dintre cele mai mari mituri in sfera ginecologica vizeaza faptul ca, in conditiile unei menstruatii regulate, multe paciente, desi au contact sexual regulat, nu raman insarcinate, iar prezenta menstruatiilor ciclice le induce ideea ca sunt si fertile pentru a putea concepe un copil. De aceea, ele nu concep si nu admit un control ginecologic amanuntit pentru a descoperi adevarata cauza a lipsei conceperii unui copil in termen de 2 ani de zile maximum.
Dupa anticonceptionale, scad sansele apartiei unei sarcini
Sunt mituri potrivit carora o femeie care a luat anticonceptionale o perioada lunga de timp are sanse mai mici sa conceapa ulterior un copil. Acest lucru nu este adevarat, deoarece ea poate ramane insarcina chiar din prima luna dupa oprirea tratamentului. Rolul contraceptivelor este acela de a impiedica ovarul sa elibereze ovocite, iar numarul acestora este stabilit inca de la nastere prin rezerva ovariana.
Alaptarea asigura contraceptie
Acest lucru este fals, deoarece femeia are alapteaza si care nu are menstruatie sau le are neregulat poate sa ramana insarcinata. Lauza se poate proteja de o viitoare sarcina fie cu prezervativ, fie cu un anticonceptional monohormonal.
Spalaturile vaginale sunt recomandate
Igiena intima este o problema controversata, insa o igiena intima corecta cand vorbim despre o femeia sanatoasa nu implica spalaturile vaginale. De cele mai multe ori, pacientele isi fac aceste spalaturi pentru ca au auzit la o prietena ca asa este normal, insa sunt cazuri exceptionale in care medicul recomanda aceste spalaturi vaginale. Asa-zisa dezinfectare a vaginului cu produse chimice pot sa provoace leziuni sau sa irite zona genitala. Produsele de ingrijire intima pot duce la o afectare a florei bacteriene benefice, din acest motiv este recomandata toaleta locala externa cu apa si sapun, folosindu-se la final prosop de bumbac.
Tampoanele au rol in blocarea menstruatiei
Menstruatia nu are cum sa fie influentata de utilizarea tampoanelor intra sau extravaginale. Tampoanele au rolul de a absorbi sangele menstrual si nu este indicat sa stea in vagin mai mult de 6 ore. Cand ciclul menstrual este mai abundent, este indicat ca absorbantele sa fie schimbate daca este posibil mai des, la fiecare ora. Acestea se pot folos si pe timpul noptii, cand fluxul de sange este redus si se pot schimba la 8 ore.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie