Cele mai mari temeri ale barbatilor
Chiar daca barbatii sunt mai puternici decat femeile, acest fapt nu ii cruta de temeri. Toti oamenii au diferite temeri mai mult sau mai putin evidente, mai mult sau mai putin constientizate, controlate.
Temerile pot fi declansate de anumite situatii, dar si ca urmare unor anticipari irationale. Specifice sexului tare pot fi acele temeri cauzate de situatii care le-ar prejudicia virilitatea, care ar afecta capacitatea de competitie, libertatea personala, independenta, spiritul de bravada, masculinitatea, deoarece barbatii (mai ales cei aflati intr-o relatie romantica) sunt mai mereu in competitie (reala sau imaginara) cu alti barbati. Nu putini sunt barbatii care si-ar dori sa fie precum James Bond − eleganti, inteligenti, cu un fizic de invidiat, cu un farmec cuceritor si succes pe masura.
Care sunt cele mai intalnite temeri ale barbatilor?
-
Frica barbatului de caderea parului (chelie) – Mai multe studii arata ca barbatii considera ca parul reprezinta o parte importanta a imaginii personale si contribuie la bunastarea cuplului. Unii chiar cred ca pierderea parului ar fi o problema pentru relatia cu partenera si ca ar putea conduce la despartire. Chiar daca unele credinte sunt irationale, este cert ca podoaba capilara joaca un rol important in mentinerea increderii in sine si in atractia sexului opus.
-
Frica barbatului de virginitatea femeii – In general, barbatii isi doresc placerea inca de la primul act sexual. O femeie virgina necesita initierea in tainele placerii carnale, pentru ca nu totul se reduce la instinct. Aceasta practica ar trebui sa apartina barbatului, iar acest lucru il cam sperie Totodata, obiectivul de a mentine erectia pana la satisfactia femeii ramane important, deoarece gandul ca nu o va satisface aduce cu sine si teama ca femeia va cauta alti parteneri mai „potriviti”, mai „adecvati”, mai „priceputi”. O femeie experimentata, indrazneata, care sa preia initiativa sau sa completeze actul initiat de barbat, care sa nu se rusineze la discutiile legate de intimitate, ofera barbatului confortul psihologic de care are nevoie pentru ca jocurile erotice sa fie mentinute un timp cat mai indelungat si sa implineasca fanteziile acestuia. Responsabilitatea exclusiva pentru crearea placerii il poate speria pe barbat si poate simti frica de a nu fi pe plac, de a nu fi de ajuns, de a nu fi cel potrivit si, mai mult decat atat, de a nu fi inselat cu alt barbat.
-
Frica barbatului de angajamente – Atunci cand vine vorba ca barbatul sa se aseze la casa lui, sa sfarseasca cu burlacia si sa limiteze distractiile cu prietenii in favoarea timpului petrecut cu iubita si intemeierii unei familii, parca prind contur mai pregnant gandurile despre libertatile sale, iar teama de sacrificare a acesor libertati incepe sa apara. El stie ca implicarea intr-o relatie serioasa inseamna sa petreaca mai mult timp acasa decat cu prietenii, sa renunte la unele iesiri cu prietenii si totodata sa-si schimbe unele obiceiuri. Angajarea intr-o relatie romantica serioasa presupune, de asemenea, eliminarea relatiilor pasagere si implicarea afectiva. Chiar daca uniunea cu partenera lui cea draga a fost dorita si asteptata, aceasta teama exista oricum si il pune pe ganduri. Insa, cu timpul, dupa ce partenerii isi creeaza un stil de viata comun si isi accepta unul celuilalt si din obiceiurile vechi sau fac posibila interferenta unor activitati care conteaza pentru ambii, aceasta temere dispare.
-
Frica barbatului de a fi sot sau tata – Este asociata cu cea de mai sus si totodata cu frica de responsabilitate. Intemeierea unei familii ii confera barbatului rolul prestabilit de cap al familiei. Acest rol ii atribuie barbatului sarcina de a intretine familia si a-i asigura un trai bun. El trebuie sa munceasca mai mult, in mod serios, constant, sa isi asume decizii, sa lupte pentru a progresa, pentru a creste veniturile familiei si a spori confortul acesteia. Toate acestea pot fi coplesitoare pentru barbatii care au fost mai libertini sau cei invatati sa aiba totul de la parinti, care nu au formata aceasta determinare de a face pe cont propriu ca lucrurile sa functioneze. Trecerea de la pragul de baiat la cel de barbat se poate face greoi, femeia trebuind sa dea dovada de tact si multa intelegere, afectiune pentru a-l castiga.
-
Frica barbatului de doctor – Se spune ca este greu sa convingi un barbat sa mearga la doctor. Frica barbatului de doctor este asociata si cu mandria de a nu o recunoaste. Destul de rar barbatii recunosc aceasta temere. Durerea sau alta problema de sanatate este perceputa de acestia ca slabiciune si accepta ajutor medical cand starea se inrautateste si nu au alta solutie. A cere ajutorul cuiva este, de asemenea, pentru unii dintre barbati, o rusine si vor accepta destul de greu sa o faca. In ciuda puterii pe care o afiseaza si cu care se mandresc, unii barbati se tem si de o intepatura de ac.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou