Cervicita mucopurulentă: Cauze, simptome și tratament
Cervicita mucopurulentă este o afecțiune destul de comună și este provocată de agenții patogeni care sunt responsabili și de declanșarea uretritei în cazul bărbaților. Cervicita mucopurulentă se manifestă prin inflamarea colului uterin, fiind însoțită de secreție mucopurulentă sau purulentă în interiorul canalului endocervical. Se poate că majoritatea cazurilor care sunt diagnosticate cu cervicita să fie asimptomatice, însă există situații în care afecțiunea este o consecință a infectării cu o boală cu transmitere sexuală.
În cazul în care cervicita mucopurulentă nu este tratată la timp și adecvat, poate crește riscul de infertilitate, de sarcină extrauterină, de avort spontan sau de naștere prematură. De asemenea, persoanele netratate corespunzător pot dezvolta boala inflamatorie pelvină, endometrită sau chiar cancer de col uterin. În încercarea de a preveni cervicita mucopurulentă, medicii recomandă folosirea prezervativelor, evitarea contactelor sexuale cu mai mulți parteneri și testarea anuală pentru boli cu transmitere sexuală.
Cauzele cervicitei mucopurulente
Neisseria gonorrhoeae şi Chlamydia trachomatis sunt bacteriile pe care medicii le recunosc cel mai adesea ca declanșatori ai cervicitei mucopurulente. Aceste bacterii au implicații pluripatologice, fiind responsabile de asemenea și pentru boli că perihepatita, endometrita sau salpingita. Printre cauzele care pot duce la apariția cervicitei mucopurulente se numără și vaginita bacterină, contraceptivele orale, Ureaplasma, Trichominas sau Gardnerella. La aproximativ jumătate dintre pacientele cu cervicită mucopurulentă, nu se poate stabili care este agentul patogen care declanșează afecțiunea. Acum în jur de 20 de ani, Chlamydia era considerată responsabilă pentru mai mult de 40% dintre îmbolnăvirile cu cervicită mucopurulentă.
Pentru că în zilele noastre avem acces la programe eficiente de screening, diagnosticarea se face mai din timp iar tratamentul poate începe la vreme. De aceea, Chlamydia nu mai este printre principalii factori de risc pentru cervicita mucopurulentă. Aproximativ 3 – 5 % dintre infectari sunt produse de virusul herpes simplex – HSV, iar între 7 și 18 procente este vorba despre neisseria gonorrhoeae. S-au semnalat și cazuri în care cervicita mucopurulentă este provocată de utilizarea contraceptivelor orale, acestea generând inflamație la nivelul cervixului.
Simptomele de cervicită mucopurulentă
Dacă în perioada imediat următoare ciclului menstrual se remarcă o creștere a cantității de secreție vaginală, poate fi vorba despre unul dintre cel mai des întâlnite simptome ale cervicitei mucopurulente. În situația în care este un caz sever, se poate ca secrețiile să fie de culoare gălbuie și să fie însoțite de un miros neplăcut.
Printre simptomele specifice cervicitei mucopurulente se numără și metroragiile (sângerările dintre menstre), iritatiile vulvare și pruritul. De asemenea, femeile care au această afecțiune pot resimți dureri în timpul contactului sexual și usturime în timpul urinării. Sunt situații în care cervicita mucopurulentă poate genera dureri lombare joase și dureri abdominale, în cazurile grave simptomele putând să includă și febră sau senzație de greață.
Diagnosticul de cervicită mucopurulentă
Pentru ca medicul să poată stabili corect diagnosticul, va fi nevoie de recoltarea unor probe de secreție vaginală și de aflarea ph-ului. În situația pacientelor cu ulcerații genitale, medicul ar putea sugera și testarea serologica pentru sifilis. În cazul în care se descoperă veruci genitale, este indicat un test Babeș – Papanicolau. Poate fi nevoie și de efectuarea unei biopsii, în situația în care medicul observă leziuni ale colului.
Cervicita mucopurulentă poate fi diagnosticată în urma unei examinări ginecologice, extrem de importantă pentru ca medicul să determine natura problemei și tratamentul care se impune. Examinarea va avea în vedere zona genitală externă, unde medicul poate observa dacă există ulcerații, eritem, veruci, vezicule, inflamație a glandelor Batholin sau alte probleme. De asemenea, medicul va efectua o examinare cu speculum. Acest tip de examinare presupune vizualizarea directă a colului uterin și a pereților vaginali.
Medicii recomandă ca fiecare dintre partenerii actuali să fie supus unor investigații pentru infecții cu transmitere sexuală. O altă recomandare a specialiștilor este aceea că investigațiile să aibă loc în primele 30 de zile după aflarea diagnosticului sau atunci când debutează simptomatologia.
Tratamentul pentru cervicita mucopurulentă
Cervicita mucopurulentă se tratează medicamentos și este esențial ca tratamentul să fie urmat de ambii parteneri sexuali. Pentru a trata gonoreea sau infecțiile cu Chlamydia, antibioticele orale s-au dovedit foarte eficiente. În situația în care infecția este cauzată de Chlamydia trachomatis, este nevoie să se administreze azitromicina sau alte altibiotice eficiente, ca de exemplu doxiciclina. Doxiciclina însă nu este recomandată femeilor însărcinate. Un alt antibiotic eficient în taratrea cervicitei mucopurulente este eritromicina. În situația pacientelor cu infecție gonococică se recomandă administrarera de chinolone, ca de exemplu ofloxacin sau ciproflaoxacin.
În cazul în care cervicita mucopurulentă este provocată de infectarea cu herpex simplex, este necesar să se administreze acyclovir. În situația în care infecția este una primară, tratamentul trebuie administrat pentru zece zile, iar dacă infecția este una recurentă, tratamentul trebuie administrat pentru o perioadă de cinci zile. Un alt medicament care ajută la tratarea cervicitei mucopurulente este și valaciclovirul. În cazul unei infecții primare se administrează timp de zece zile, iar în situația unei recidive se administrează timp de cinci zile. În situația în care tratamentul medicamentos nu reușește să vindece afecțiunea, iar simptomele persistă, poate fi nevoie că zona inflamată a colului să fie cauterizată.
Farmaciile Catena vă recomandă cardul Safe for You, care vă oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 22% REDUCERE.