Cezariana de urgență – în ce condiții
Cezariana de urgență este o intervenție chirurgicală care are ca finalizare nașterea unui făt viabil, extras din cavitatea abdominală în urma incizie abdominale și inciziei uterine. Chiar dacă gravida și medicul obstetrician stabilesc un plan pentru nașterea vaginală, uneori lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne așteptăm și este posibil să se ajungă la operație cezariană. Această intervenție este cea mai sigură opțiune atunci când mama sau fătul sunt în pericol. Gravidele nu trebuie să se îngrijoreze atunci când apare o problemă, deoarece personalul medical dintr-o maternitate este pregătit să acționeze în cele mai complicate cazuri.
Cât de repede se face cezariana?
Medicul care urmărește gravida trebuie să identifice cât mai repede orice modificare ce apare pe parcursul nașterii, iar dacă situația o indică trebuie făcută operația cezariană de urgență. Timpul este estimat în funcție de motivele intervenției. Există posibilitatea ca într-o maternitate, mai multe femei să aibă nevoie în același timp de cezariană, iar acestea vor fi prioritizate în funcție de nivelul de risc.
Există patru categorii de risc:
- Categoria I : amenințare imediată de viață pentru mamă sau copil
- Categoria II: existența unor modificări în decursul travaliului care afectează sănătatea mamei sau a fătului, dar care nu pun în pericol viața.
- Categoria III: nașterea trebuie sa se producă mai devreme, dar nu există riscuri imediate pentru mamă sau făt.
- Categoria IV: intervenția va avea loc la un momentul dat, când stabilește mama și echipa operatorie.
Cele mai multe cezariene sunt din categoria a II și de cele mai multe ori intervenția începe la o oră de la luarea deciziei. Cezarienele din categoria I care pun viața în pericol, au ca scop efectuarea în termen de maxim 30 de minute. În cazul unei cezariene de urgență este posibil ca anestezicul să fie general, deși acest lucru este rar. Timpul de recuperare după o operație cezariană este mai lung, decât după o naștere vaginală. Lăuzele pot prezenta un disconfort sau o durere la nivelul inciziei abdominale, dar calmantele prescrise de medic vor oferi o ameliorare a acestora. În perioada postoperatorie mama poate prezenta constipație, dificultate de a se deplasa sau de a ține copilul în brațe. Lăuza nu va ridica și nu va face exerciții fizice cel puțin 6-8 săptămâni de la naștere sau până când medicul nu își dă acordul.
Condiții urgente care impun nașterea imediată
Sunt situații neprevăzute care impun efectuarea operației cezariene de urgență, dintre acestea amintim:
- prolapsul cordonului ombilical
- dezlipirea de placenta cu hemoragie ante sau intrapartum
- evoluția ratei bătăilor cardiace fetale nesatisfăcătoare în decursul nașterii
- acidoză fetală intrapartum, ph-ul sangvin al scalpului fetal intrapartum sub 7,2
- ruptură uterină
- iminența morții materne
- în cazul unei prezentați transversale neglijate
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.