Chistul ovarian: manifestari si diagnostic
Un chist ovarian este un sac plin cu lichid sau cu material semilichid, care apare intr-un ovar. Desi descoperirea unui chist ovarian provoaca anxietate considerabila la femei din cauza temerilor de malignitate, marea majoritate a acestor leziuni sunt benigne. Multe chisturi ovariene dispar fara interventii chirurgicale si ca urmare acestea trebuie monitorizate ecografic in timp.
Majoritatea pacientelor sunt asimptomatice, formatiunile chistice fiind descoperite intamplator la ecografie sau la consultul ginecologic de rutina.
Unele chisturi pot fi asociate cu o serie de simptome, uneori severe, incluzand urmatoarele:
– Durere sau disconfort in abdomenul inferior;
– Durere severa prin torsiune (rasucire) sau ruptura – ruperea chistului este caracterizata de o durere pelvina brusca, ascutita si unilaterala, care poate fi asociata cu traumatisme, exercitii fizice intense sau cu un contact sexual; ruptura chistului poate fi insotit de semne de iritatie peritoneala, distensie abdominala si sangerare (care este, de obicei, autolimitata);
– Disconfort in timpul contactului sexual, in special in cazul penetrarii profunde;
– Tranzit intestinal dificil;
– Dorinta de a defeca – aceasta apare in cazul in care se dezvolta presiune;
– Mictiuni frecvente ca urmare a presiunii asupra vezicii urinare;
– Cicluri menstruale neregulate si sangerari vaginale anormale – prelungirea intervalului intermenstrual, urmat de menoragie;
– Pubertatea precoce si instalarea precoce a menarhei la copii;
– Distensie abdominala si balonare;
– Indigestie, arsuri gastrice sau satietate precoce;
– Endometrioame – acestea sunt asociate cu endometrioza care produce dispareunie si perioade cu dureri pelvine intense;
– Sindromul ovarelor polichistice – include hirsutism, infertilitate, oligomenoree, obezitate si acnee;
– Tenesme;
– Dureri pelvine “surde” bilaterale – chist lutein;
– Tahicardie si hipotensiune arteriala – produse de hemoragia prin ruperea chistului;
– Hiperpirexie – apare in complicatii ale chistului ovarian, cum ar fi torsiunea ovarian;
– Sensibilitate la mobilizarea ovarului sau colului uterin;
– Abdomen sensibil difuz cu aparare musculara – poate aparea in hemoragii sau peritonita, la examinare abdomenul poate fi destins;
– Casexie sau scadere ponderala, limfadenopatie laterocervicala, dificultati de respiratie si semne de pleurezie – acestea pot fi asociate cu boli maligne avansate.
Palparea ovarelor in timpul examinarii pelvine:
– Un chist mare poate fi palpat la examinarea abdominala, dar ascita poate interfera cu palparea unei mase intra-abdominale;
– Chistul poate fi sensibil la palpare;
– Alte mase pot fi palpate, inclusiv fibroame si noduli in ligamentul uterosacrat in concordanta cu afectiunile maligne sau endometrioza.
Diagnosticul de chist ovarian
O examinare ecografica a pelvisului ar trebui efectuata mereu daca la examenul clinic pacientul este suspect de o formatiune tumorala. Diagnosticul definitiv este cel histopatologic. Fiecare tip de chist are semne caracteristice.
Analizele de laborator, desi nu sunt diagnostice pentru chisturile ovariene, pot ajuta la diagnosticul diferential sau in cazul aparitiei complicatiilor legate de chistul ovarian.
Acestea sunt:
Testul imunologic de sarcina
Hemoleucograma
Sumarul de urina
Multe paciente diagnosticate ecografic cu formatiuni chistice ovariene nu necesita tratament. Pacientele in climax cu un chist simplu persistent mai mic de 5 cm in dimensiune pot fi monitorizate ecografic periodic. Pilulele contraceptive orale protejeaza impotriva dezvoltarii chisturilor ovariene functionale. Cu toate acestea, chisturile functionale existente nu regreseaza mai repede atunci cand sunt tratate cu contraceptive orale combinate fata de atitudinea de expectativa.
Chisturile ovariene simple persistente, mai mari de 5-10 cm (mai ales daca sunt simptomatice), si chisturile ovariene complexe ar trebui indepartate chirurgical. Abordarile chirurgicale includ tehnica deschisa incizionala (laparotomia) si o tehnica minim invaziva (laparoscopia) cu incizii foarte mici.
Inlaturarea chistului intact pentru analiza histopatologica poate insemna inlaturarea intregului ovar.
Ovarectomia bilaterala si, de multe ori, histerectomia totala sunt efectuate la mai multe femei in climax cu formatiuni ovariene din cauza incidentei crescute a neoplasmelor in aceasta populatie.
Text: Dr.Corina Mat, Medic rezident obstetrica-ginecologie