Chistul si abcesul de glanda Bartholin
Chistul si abcesul de glanda Bartholin reprezinta o patologie ginecologica frecvent intalnita mai ales la pacientele active sexual si aflate la varsta reproductiva.
Glandele Bartholin sunt glande pereche situate la nivelul vestibulului vaginal, de marimea unui bob de fasole, rolul lor fiind acela de a asigura secretia mucoasa necesara lubrifierii zonei vulvo-vaginale. Acestea prezinta un corp al glandei, un duct excretor si un orificiu de excretie.
Atunci cand orificiul de excretie se blocheaza, secretia mucoasa a glandei nu are unde sa dreneze, ducand la umflarea glandei si a ductului excretor, formandu-se astfel un chist de glanda Bartholin. Abcesul de glanda Bartholin apare atunci cand un chist de glanda Bartholin sau glanda in sine se suprainfecteaza.
Factorul etiologic cel mai frecvent implicat in abcesele de glanda Bartholin este reprezentat de Escherichia coli, majoritatea abceselor de glanda Bartholin prezentand culturi pozitive pentru aceasta bacterie.
Tratamentul abcesului de glanda Bartholin
Desi variantele de tratament propuse pentru tratarea abcesului de glanda Bartholin sunt multiple, studiile de specialitate nu au reusit sa indice superioritatea unei variante in detrimentul alteia.
In functie de stadiul de prezentare a patologiei glandei Bartholin, tratamentul poate fi conservator sau chirurgical. Conduita este ghidata de dimensiunile chistului si de simptomatologia data.
Cum se prezinta abcesul de glanda Bartholin?
Chistul de glanda Bartholin necomplicat se prezinta ca o formatiune chistica, fluctuanta, situata de obicei unilateral la nivelul vestibului vaginal. In mod uzual, aceasta formatiune este nedureroasa, mucoasa supraiacenta avand un aspect normal. Lipsa unei simptomatologii dureroase nu impune neaparat interventie chirurgicala. Totusi, in cazul chisturilor de glanda Bartholin voluminoase, poate aparea disconfort in timpul actului sexual sau la mers, acestea necesitand interventie chirurgicala.
Abcesul de glanda Bartholin este o formatiune chistica intens dureroasa, cu semne inflamatorii prezente. Dimensiunile, edemul local si durerea cresc progresiv, majoritatea pacientelor descriind imposibilitatea de a sta in sezut.
Abcesele neglijate pot fistuliza, exteriorizandu-se continutul purulent, cu miros fetid, caz in care si durerea cedeaza progresiv. Abcesele de glanda Bartholin aflate la debut pot beneficia de antibioterapie, uneori aceasta fiind suficienta pentru rezolutia abcesului.
In cazul chistului de glanda Bartholin necomplicat, se poate adopta metoda conservativa, monitorizandu-se evolutia chistului sau excizia chirurgicala a chistului cu suturarea transei. Metodele care folosesc punctia aspirativa nu sunt preferate, avand o rata crescuta de recidiva. In cazul abcesului de glanda Bartholin, cel mai frecvent se prefera incizia si drenajul abcesului, urmat de marsupializare sau mesarea cavitatii. Cicatrizarea completa apare de obicei in termen de 2 saptamani. Incizia si drenajul chistului sau abcesului de glanda Bartholin se poate realiza sub anestezie locala (infiltrare cu xilina). Totusi, in unele cazuri, disconfortul pacientei poate fi crescut, preferandu-se astfel anestezia intravenoasa.
In cazul abceselor de glanda Bartholin recurente, se prefera excizia completa a glandei abcedate. Totusi, acest lucru este dificil de realizat in plin proces inflamator, preferandu-se secventializarea procedurii cu drenajul abcesului in timpul 1, cicatrizarea si reducerea procesului inflamator, lasandu-se extirparea glandei in timpul 2.
Pacientele cu varsta peste 40-45 de ani ar trebui sa beneficieze de o biopsie pentru a exclude o patologie maligna.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie