Chisturile ovariene: cand trebuie sa te ingrijorezi?
In functie de continut, de vecinatatile anatomice si de locul aparitiei chistului ovarian, aceasta structura aparuta in urma multiplicarii anacronice va purta o denumire specifica, cu rol important in orientarea medicala.
Evolutia chisturilor ovariene
Chistul ovarian apare de regula secundar evolutiei anormale a unor foliculi galbeni (precursori ai ovulelelor) ce sufera o transformare aberanta din punct de vedere structural. Totodata s-a demonstrat ca aceasta formatiune poate sa apara si in urma nevoii organismului uman de a izola continutul chistului fata de restul organismului uman din diverse considerente. In functie de mecanismele fiziopatologice ce conduc la aparitia si manifestarea clinica a chisturilor putem spune ca ele apar secundar unor factori endogeni sau exogeni.
In cazul chistului ovarian, acesta incepe sa se manifeste clinic la nivelul unui ovar sau chiar la nivelul ambelor ovare – bilateral, poate fi unic sau multiplu, poate fi situat pe suprafata ovarului sau In interiorul tesutului ce alcatuieste ovarul. Chistul ovarian poate sa apara in urma unor patologii ce implica mecanismele fiziopatologice hormonale, secundar unor traumatisme suferite la nivelul ovarului sau a unor infectii ce implica etajul superior al aparatului reproducator feminin. Din punct de vedere evolutiv, ovarul prezinta mai multe stadii de dezvoltare pe parcursul vietii femeii, suferind diverse modificari in functie de perioada traversata: copilarie, pubertate, adolescenta, menopauza. In oricare din aceste perioade este bine ca femeia sa stie si sa recunoasca principalele semne si simptome ce caracterizeaza patologia ce implica ovarele. Din pacate, chisturile ovariene sunt clasificate in literatura de specialitate de catre specialisti ca facand parte din categoria formatiunilor tumorilor deoarece evolutia lor au la baza mecanisme de multiplicare celulara aberanta specifice patologiei ce caracterizeze formatiunile tumorale. Este bine de stiut ca majoritatea chisturilor sunt confirmate anatomopatologic ca fiind de natura benigna si doar in anumite situatii patologice pot capata status anatomopatologic malign.
Cand ne ingrijoram?
Din punct de vedere al incidentei lor in randul populatiei de sex feminin, formatiunile tumorale chistice de natura maligna nu depasesc 30 % din totalul formatiunilor chistice. Din punct de vedere al dimensiunilor, chistul ovarian poate atinge dimensiuni de pana la 8 centimetri in diametru ceea ce implica un tablou clinic specific. In unele cazuri tabloul clinic are aspect asimptomatic, cu dereglari ale duratei ciclului menstrual (aparitia si instalarea episoadelor de amenoree, dureri si sensibilitate crescuta la nivelul sanilor, cresterea in greutate secundar retentiei hidrice. Pacienta trebuie sa se ingrijoreze si sa apeleze de urgenta la un serviciu medical in momentul in care sesizeaza unul dintre aceste aspectele clinice enumerate anterior, mai ales daca aceste semne si simptome sunt insotite de prezenta durerii in etajul abdominal inferior. Chiar si in lipsa tabloului clinic specific, pacienta in cazul in care acuza durere violenta in etajul abdominal inferior trebuie sa solicite ajutorul medical de urgenta deoarece durerea poate fi secundara torsiunii ovarului secundar greutatii chistului. Deseori au fost raportate si cazuri medicale in care chistul se sparge intrabdominal, situatie ce poate genera in cazul lipsei consultului medical, peritonita.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Tratamentul chistului ovarian
Text: Hetea Andreea Obstetrica – Ginecologie