Ciclul lunar neregulat indică probleme de sănătate?
Ciclul menstrual este descris în majoritatea lucrărilor științifice de specialitate ca o eliminare periodică, ciclică, a unei cantități cuantificabile de sânge la nivelul aparatului genito-reproducător feminin. În funcție de cantitatea, aspectul, durata, mirosul și cantitatea de sânge eliminată, medicul ginecolog împreună cu pacienta pot stabili un diagnostic al menstruației.
Astfel, în funcție de cele constatate, pacienta poate prezenta o menstruație ciclică, normală din toate punctele de vedere ale aspectului, conținutului, cantității, duratei și mirosului. În cazul în care există aspecte ce nu sunt conforme cu un ciclu menstrual normal pacienta trebuie să raporteze medicului ginecolog ce o monitorizează, toate aceste aspecte, astfel încât medicul să se poată orienta asupra unui diagnostic clinic ce poate fi completat și de examenele imagistice sau de laborator.
Ce înseamnă un ciclu menstrual neregulat?
Evident că nu doar regularitatea unui ciclu menstrual indică sau nu dacă pacienta are vreo problema de sănătate, însă din punct de vedere clinic dacă pe lângă alte semne și simptome se identifica și neregularitatea unui ciclu menstrual atunci putem spune că neregularitatea ciclului menstrual poate fi corelată cu diverse patologii. Ciclul menstrual are o durată de aproximativ 28 de zile cu variabile ale duratei normale de plus sau minus o săptămână. Pacienta trebuie să știe că în primii 2 ani de la debutul menstruației și în ultimii 2 sau chiar 3 ani și perioadei fertile pot exista menstruatii ce nu se încadrează în acest inteval de timp.
Dacă pacienta prezintă acuze algice la nivelul etajului inferior al abdomenului, episoade de greață, episoade diareice sau chiar și episoade de acuze algice la nivelul zonei cefei, atunci această trebuie să știe că prezintă dismenoree. Dacă însă pacienta prezintă senzația de balonare, teamă (chiar și atacuri de panică) / iritabilitate, episoade de plan fără motiv, fatigabilitate atunci această manifestă un sindrom premenstrual. Toate aceste situații nu sunt de domeniul patologicului dacă sunt atent monitorizate, depistate la timp și tratate, însă dacă sunt neglijate aceste pot da situații patologice.
Normalitate sau patologic?
În cazul în care pacienta prezintă ciclul menstrual neregulat și nu se află în primii 2 ani postmenarha sau în primii 2 ani ce prevestesc instalarea menopauzei, ci această neregularitate a ciclului este însoțită de acuze algice în zona pelvina, anovulatie, prezența unor formațiuni cistice la nivelul ovarelor, pacienta poate prezenta o patologie ce este cunoscută în literatura de specialitate ca sindromul ovarelor polichistice.
Antecedentele traumatice în anamneză ce implică sfera aparatului genito-reproducător feminin, prezența unor semne clinice ce sunt sugestive pentru diagnosticul de prezență a formațiunilor tumorale, existența unor episoade sugestive pentru contactarea unor boli cu transmitere sexuală, existența în antecedente a adminstrarii unor tratamente hormonale sau de altă natură, contaminarea cu diverse bacterii, ciuperci, viruși ce interesează aparatul reproducător feminin pot influență regularitatea ciclului menstrual feminin. Ciclul menstrual neregulat poate să apară și în cazul în care pacienta își autoadministreaza terapie contraceptivă.
Farmaciile Catena va recomandă cardul Safe for You, care va oferă posibilitatea de a achiziționa produse pentru contracepție și pentru uz feminin cu până la 22% REDUCERE.